• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το hedge fund των 2 δισ. δολαρίων που ποντάρει στον σολομό

    • Bloomberg


    Καθώς ο κόσμος στρέφεται προς μια πιο υγιεινή διατροφή, ένα hedge fund στην Αυστραλία δείχνει μεγάλη όρεξη για σολομό.

    Η Tribeca Investment Partners Pty, ένα hedge fund με έδρα το Σίδνεϊ, διαχειρίζεται δύο ταμεία φυσικών πόρων που επικεντρώνονται σε οτιδήποτε, από το φυσικό αέριο έως τα ορυκτά για μπαταρίες και τώρα θέλει να αντλήσει 500 εκατομμύρια δολάρια για μία στρατηγική επενδύσεων στο εταιρικό χρέος του τομέα. Μεταξύ διαφόρων στόχων, το fund αναζητά ευκαιρίες να δανείσει ή να επενδύσει σε παραγωγούς σολομού, καθώς οι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες γίνονται όλο και περισσότερο συνειδητοποιημένοι για την υγεία τους και βάζουν περισσότερα ψάρια στο τραπέζι τους.

    «Βλέπουμε μια μεγάλη αλλαγή στη διατροφή σε όλη την G-20, συμπεριλαμβανομένης της μεσαίας τάξης στην Κίνα», δήλωσε ο Ben Cleary, διευθύνων σύμβουλος τoy fund στην Ασία, σε συνέντευξή του στη Σιγκαπούρη. «Η αγορά του σολομού έχει κάποια ενδιαφέρουσα δυναμική και είδε πολύ ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία τρία χρόνια. Ο σολομός αποτελεί μέρος του ευρύτερου ενδιαφέροντος μας για τη διατροφή και τη γεωργία». Η Tribeca διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η παγκόσμια κατανάλωση φρέσκων ψαριών και θαλασσινών έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια και θα φτάσει τα 122 εκατομμύρια τόνους το 2022 από 111 εκατομμύρια φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Euromonitor, καθώς οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα ψάρια λόγω των αναμενόμενων οφελών για την υγεία. Ενώ η ζήτηση για ψάρια έχει αυξηθεί, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει μειωθεί, σύμφωνα με την έκθεση.

    Η αγορά σολομού είναι επίσης ελκυστική λόγω των υψηλών φραγμών εισόδου, που μπορούν να φέρει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, δήλωσε ο Cleary. Η εταιρεία έχει ήδη επενδύσει σε παραγωγούς σολομού, καθώς και χταποδιών και γαρίδων. Το παγκόσμιο fund long-short στρατηγικής φυσικών πόρων παρουσίασε ετήσιο ρυθμό αύξησης απόδοσης 30% σε διάστημα πέντε ετών, ενώ η πιστωτική του στρατηγική παρουσίασε κέρδη 17% από την ίδρυσή της το 2018, παρά τη γενικώς τραγική χρονιά στις παγκόσμιες αγορές.

    Τέλεια επαφή

    Όσον αφορά στο νέο κεφάλαιο ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων που επικεντρώνεται στη χορήγηση εξασφαλισμένων δανείων, η εταιρεία στοχεύει σε συμφωνίες ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και βλέπει ευκαιρίες από την Αυστραλία έως τη Βόρεια Αμερική, δήλωσε ο Haydn Smith, συν-διευθυντής μαζί με τον Cleary. Το ταμείο έχει ήδη συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια, είπε.

    «Οι τράπεζες αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από το δανεισμό εν γένει, αλλά κυρίως όσον αφορά στους φυσικούς πόρους», δήλωσε ο Smith από το Σίδνεϊ. «Οι φυσικοί πόροι έχουν ένα κάποιο κεφαλαιακό κενό και έτσι η ευκαιρία σαφώς υπάρχει». Ωστόσο, οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι «εύλογα δραστήριες» στην εξόρυξη χρυσού, δήλωσε ο Cleary.

    Μεταξύ των αγαθών, η γεωργία είναι η πιο ταιριαστή για το Tribeca, καθώς υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός από τις τράπεζες. «Γνωρίζουμε από την ιστορία πως οτιδήποτε είναι ζωντανό είναι δύσκολο για τα ιδιωτικά funds ή για τις τράπεζες να ασχοληθούν», δήλωσε ο Cleary, επικαλούμενος στοιχεία αβεβαιότητας όπως η εποχικότητα και ο καιρός.

    Γενικότερα, με τη μετάβαση σε υγιεινότερες διατροφές, οι άνθρωποι γίνονται πολύ πιο απαιτητικοί. Στον καφέ, για παράδειγμα, «θέλετε να μάθετε αν τα φασόλια προέρχονται από το ελεύθερο εμπόριο, ποιο είναι το όνομα του barista σας, όλα αυτά», είπε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Αποκλειστικά στο mononews: Όλη η ΚΥΑ για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών κάτω των 25 ετών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  HSBC: H Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Levi Strauss: Από την πατέντα του 1873 στην αυτοκρατορία των 5 δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ