• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το fund που έκανε την ελληνική αγορά να… ιδρώσει αποφάσισε να «θάψει» τους τοξικούς τίτλους του

    • Bloomberg


    Η H2O Asset Management σχεδιάζει να συγκεντρώσει τα αμφιλεγόμενα assets που έχει στην κατοχή της και τα οποία πυροδότησαν εκροές δισεκατομμυρίων δολαρίων (προκαλώντας αναταράξεις και στην ελληνική αγορά ομολόγων) και να τα τοποθετήσει σε ένα νέο fund, στην προσπάθειά της να σταθεροποιήσει μια κατάσταση που έχει προκαλέσει απρόσμενο πλήγμα στην διοίκησή της.

    Η διαχειρίστρια χρημάτων, που υποστηρίζεται από τη Natixis SA, δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να αφαιρέσει τα χωρίς αξιολόγηση εταιρικά ομόλογα από τα ανοικτά funds της τα οποία παρέχουν καθημερινή ρευστότητα στους επενδυτές. Σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο χαρτοφυλάκιο τίτλων «βαθιάς αξίας».

    Πολλοί από τους πελάτες της H2O απέσυραν τα χρήματά τους κατά κύματα μετά την απόφαση της Morningstar να σταματήσει να αξιολογεί ένα από τα funds και να επανεξετάσει τη σύστασή του, μετά από ρεπορτάζ των Financial Times που ανέλυε λεπτομερώς τον αριθμό των ιδιωτικά τοποθετημένων ομολόγων που συνδέονται με τον Lars Windhorst, έναν Γερμανό χρηματοοικονομικό σύμβουλο με μεγάλο ιστορικό προβληματικών επενδύσεων.

    Η διοίκηση της H20 «εξεπλάγη» από το κύμα αυτό, δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων Vincent Chailley στο conference call. «Αν περιμέναμε τόσο θόρυβο, πιθανότατα θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά», πρόσθεσε.

    Εκπρόσωπος της H2O αρνήθηκε να περιγράψει τα σχέδια της εταιρείας.

    Μείωση των assets

    Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία του fund υποχώρησαν στα 30,7 δισεκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη, έχοντας μειωθεί κατά 7 δισ. δολαρίων από τις 30 Απριλίου, αλλά νέα χρήματα εισήλθαν στα funds αυτήν την εβδομάδα, μετά την κατάργηση της αρχικής προμήθειας.

    «Οι ροές επιστρέφουν στην κανονική τους κατάσταση», δήλωσε ο Bruno Crastes, Διευθύνων Σύμβουλος της H2O. «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους επενδυτές μας για τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους στην H2O και να επαναλάβουμε ότι το 98% των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν τα κεφάλαιά μας είναι απόλυτα ρευστοποιήσιμα».

    Η σταθεροποίηση της εταιρείας αποτελεί, όπως επισημαίνεται, ύψιστη προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή.

    Τα funds που επιτρέπουν στους επενδυτές να αποσύρουν χρήματα κατά βούληση αλλά κατέχουν αξιόπιστα χρεόγραφα έχουν μπει στο μικροσκόπιο βουλευτών και ρυθμιστικών φορέων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, καταδίκασε αυτά τα funds την Τετάρτη μιλώντας ενώπιον του Κοινοβουλίου.

    «Αυτά τα κεφάλαια είναι χτισμένα πάνω ένα ψέμα, το οποίο είναι ότι μπορείτε να έχετε καθημερινή ρευστότητα, και αυτό για περιουσιακά στοιχεία που ουσιαστικά δεν είναι ρευστά», είπε ο Carney. «Αυτό οδηγεί σε μεμονωμένες προσδοκίες ότι δεν είναι και τόσο διαφορετικό από το να έχουν χρήματα σε μια τράπεζα. Ακολουθεί μια σειρά προβλημάτων, υπάρχει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα, αλλά στη συνέχεια υπάρχει ένα καταναλωτικό πρόβλημα».

    Η Union Bancaire Privee (UBP) επανεξετάζει τις επενδύσεις της στην H2O Asset Management, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας.

    Η UBP, με έδρα τη Γενεύη, διαχειρίζεται περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

    Η Investec Plc, η οποία είχε επενδύσει στη στρατηγική για τα πολυ-ομόλογα της H2O μέχρι και στα τέλη Μαΐου, έχει μειώσει τη συμμετοχή της, δήλωσε εκπρόσωπός της χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.



    ΣΧΟΛΙΑ