• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτό είναι το fund των 837 δισ. δολαρίων που “ψηφίζει” ευρωπαϊκές μετοχές

    • Bloomberg

    Nathan Thooft


    Η χρηματιστηριακή αγορά, που βρέθηκε φέτος στις χαμηλότερες θέσεις των προτιμήσεων των επενδυτών, έχει υποχωρήσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα που μία εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων εκτιμά ότι μάλλον ήρθε η ώρα να αντιδράσει.

    Η Manulife Investment Management, η οποία διαχειρίζεται 837 δισ. δολάρια, έχει εστιάσει το βλέμμα στις ευρωπαϊκές μετοχές μετά τη βουτιά που σημείωσαν τον Μάιο, αναφέρει ο επικεφαλής κατανομής του ενεργητικού της εταιρείας, Nathan Thooft. Οι μετοχικές αξίες στην περιοχή έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών και πλέον ετών, με αποτέλεσμα να θεωρούνται φθηνότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ.

    “Πολλές αρνητικές ειδήσεις έχουν προεξοφληθεί, οι εισροές ήταν αρνητικές και οι αποτιμήσεις ελκυστικές”, ανέφερε ο Thooft στο Λονδίνο. Και συμπλήρωσε: “Αρχίζουμε να σκεφτόμαστε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές ετοιμάζονται για καλύτερες αποδόσεις το επόμενο διάστημα”.

    Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν τον περασμένο μήνα λόγω της αναστάτωσης που επικρατεί στην πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

    Η συγκρατημένη αύξηση των κερδών δεν βοήθησε την κατάσταση και η JPMorgan Chase & Co. δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι απίθανο να ξεπεράσουν τις αμερικανικές, εκτός αν ο ρυθμός αύξησης των κερδών τους είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό αύξησης των κερδών των αμερικανικών εταιρειών.

    Εν μέσω αυτού του αρνητικού κλίματος, η Manulife προχώρησε σε γενναίες αγορές ευρωπαϊκών τίτλων. Η κίνηση αυτή τοποθετεί την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην απέναντι όχθη από αυτή που βρίσκεται η υπόλοιπη επενδυτική κοινότητα, καθώς οι εκροές από funds μετοχών που είχαν εστιάσει στις αγορές της Ευρώπης είναι σχεδόν αδιάκοπες από το Μάρτιο του 2018.

    Δεν μπορεί να γίνει χειρότερο

    Το sell off του Μαΐου οδήγησε τις ευρωπαϊκές μετοχές πολύ κοντά στις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, ο δείκτης Stoxx Europe 600 αναμένεται να υποχωρήσει κατά 2,3% από το κλείσιμο της Δευτέρα, τις 362 μονάδες, μέχρι το τέλος του 2019.

    Και να σκεφτεί κανείς ότι τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά για τις μετοχές της Ευρώπης ένα μήνα πριν. Ανακάμπτοντας από τις πιέσεις της προηγούμενης χρονιάς, ο Stoxx Europe 600 κέρδισε ποσοστό 16% από τις αρχές του έτους μέχρι το τέλος Απριλίου, ακολουθώντας την πορεία του S&P 500 που σημείωσε το ίδιο διάστημα κέρδη 18%.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η Manulife αναθεώρησε ανοδικά, πριν από έξι μήνες, τη σύστασή της για τους ευρωπαϊκούς τίτλους σε neutral από underweight.

    “Αν έχεις μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είμαι πεπεισμένος ότι κατά τα επόμενα χρόνια η Ευρώπη θα προσφέρει περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες από τις ΗΠΑ”, υποστηρίζει ο Thooft. “Το ερώτημα είναι πότε και το ποιος θα είναι ο καταλύτης που θα πυροδοτήσει την άνοδο, καθώς τώρα αν κοιτάξετε τη δυναμική της ροής, κανείς δεν αγοράζει μετοχές των ευρωπαϊκών αγορών. Ωστόσο, σε κάποιο σημείο δεν θα μπορούν τα πράγματα να γίνουν χειρότερα.”

    Η Manulife Investment Management είναι ο παγκόσμιος κλάδος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Manulife Financial Corp., μιας πολυεθνικής εταιρείας ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που εδρεύει στο Τορόντο.

    Η εταιρεία δεν είναι η μόνη που βλέπει ευκαιρίες μετά το πρόσφατο sell off. Η Credit Suisse αύξησε τις μετοχές της ηπειρωτικής Ευρώπης στο δείκτη αναφοράς, κάνοντας λόγο για σημαντική αύξηση κερδών, εκροές κεφαλαίων και υπερβολικά απαισιόδοξες προοπτικές ανάπτυξης.



    ΣΧΟΛΙΑ