• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το αμφιλεγόμενο στοίχημα των 17 δισ. δολαρίων ενός μεγιστάνα στην ψηφιακή τεχνολογία

    • Bloomberg


    Ο μεγιστάνας Sarath Ratanavadi, ο δεύτερος πλουσιότερος άντρας της Ταϊλάνδης, επιχειρεί να διαφοροποιήσει τις επενδύσεις της αυτοκρατορίας του, με ένα τολμηρό στοίχημα στην ψηφιακή τεχνολογία, το κόστους του οποίου μπορεί να φτάσει μέχρι τα 17 δισ. δολάρια.

    Ωστόσο, το εγχείρημα αυτό θεωρείται από πολλούς αμφιλεγόμενο.

    Ενώ οι μετοχές της εταιρείας του Sarath, Gulf Energy Development σημείωσαν άνοδο 7,6% από τη στιγμή που ανακοίνωσε την πρόθεση της να εξαγοράσει το πλειοψηφικό μερίδιο του μεγαλύτερου ασύρματου χειριστή της Ταϊλάνδης τη Δευτέρα, ορισμένοι αναλυτές και επενδυτές ανησυχούν ότι το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί δεν θα έχει την αντίστοιχη απόδοση.

    Οι εξαγορές θα δημιουργήσουν έναν όμιλο που θα προσπαθήσει να συνδυάσει σταθμούς παραγωγής ενέργειας, λιμάνια και διόδια, με εταιρείες τηλεπικοινωνιών που ειδικεύονται στις ψηφιακές υπηρεσίες.

    “Μπορεί η Gulf να ξέρει πως να δημιουργεί συνέργειες, ωστόσο ορισμένοι επενδυτές δεν έχουν δει ποτέ κάτι αντίστοιχο”, επισήμανε ο Prapas Tonpibulsak, επικεφαλής επενδύσεων της Talis Asset Management στην Μπανγκόκ. “Το χρέος της Gulf θα εκτιναχθεί στα ύψη”.

    Ο όμιλος με έδρα την Μπανγκόκ, που ελέγχεται από τον 56χρονο Sarath και την οικογένειά του, αυτή την εβδομάδα έκανε προσφορά για να αποκτήσει περίπου το 81% της Intouch Holdings που δεν κατέχει ήδη, σε μια συμφωνία ύψους 169 δισεκατομμυρίων μπατ (5,4 δισεκατομμύρια δολάρια). Με την επιφύλαξη εξασφάλισης τουλάχιστον του 50% της Intouch, ο όμιλος θα υποβάλει επίσης προσφορά για το 100% της Advanced Info Service Pcl, της ασύρματης υπηρεσίας. Για την τελευταία συμφωνία, θα χρειαστεί επιπλέον 365 δισεκατομμύρια μπατ (11,6 δισ. δολάρια).

    Το καθαρό χρέος της Gulf Energy σχεδόν διπλασιάστηκε στα 120 δισεκατομμύρια μπατ (3,8 δισ. δολάρια) πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Ο Sarath είναι ο τελευταίος Ασιάτης δισεκατομμυριούχος του κλάδου ενέργειας που επενδύει σε περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την τεχνολογία, ακολουθώντας τα παραδείγματα των Mukesh Ambani και Gautam Adani.

    Ο Ταϊλανδός μεγιστάνας ίδρυσε την Gulf Energy το 2011 αφού εργάστηκε στη βιομηχανία για περισσότερο από μια δεκαετία ως επαγγελματίας. Από την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο το 2017, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες της σε λιμάνια και διόδια, καθώς και σε έργα στο Βιετνάμ, το Ομάν και τη Γερμανία. Η καθαρή αξία της περιουσίας του Sarath υπολογίζεται στα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Intouch, Gulf Energy shares climb on tender offer

    Η Gulf Energy δήλωσε ότι οι εξαγορές θα δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα οφέλη και ταμειακές ροές. Ανέφερε επίσης ότι θα τις χρηματοδοτήσει με μετρητά και δάνεια, και ότι έχει ήδη εξασφαλίσει δανεισμό ύψους 160 δισ. μπατ (5,1 δισ. δολαρίων).

    Η εποχή του αυτοματισμού

    Η εξαγορά της Intouch, μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου με παρουσία στις τηλεπικοινωνίες, τους δορυφόρους και το ηλεκτρονικό εμπόριο, θα επιτρέψει στην Gulf Energy να προχωρήσει στην ψηφιακή εποχή, την ώρα που η πανδημία έχει επιταχύνει τον αυτοματισμό και την εξ αποστάσεως εργασία, δήλωσε ο Smith Banomyong, επικεφαλής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων της Gulf Energy.

    Η προτεινόμενη προσφορά της Gulf Energy στα 122,86 μπατ ανά μετοχή για τις μετοχές της Advanced Info – discount 30% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της – σημαίνει ότι η προσφορά είναι απίθανο να προσελκύσει τους υφιστάμενους μετόχους, σύμφωνα με την SCB Securities Co.

    Ο Prapas της Talis Asset δήλωσε ότι, ενώ το χρέος είναι ανησυχητικό, η μερισματική απόδοση 3,9% της Intouch θα είναι αρκετή για την κάλυψη των πρόσθετων δανείων της Gulf Energy για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς. Το κόστος επιτοκίου της Gulf Energy για νέα δάνεια δεν θα υπερβαίνει το 3%, σύμφωνα με τον Smith.

    Από την άλλη πλευρά, το επιχείρημα του Smith για ένα ψηφιακό μέλλον δεν έπεισε τον Kaushal Ladha, αναλυτή της Maybank Kim Eng Securities στην Ταϊλάνδη.  Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει συνέργεια μεταξύ ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και το κόστος αύξησης του χρέους για την απόκτηση στο 2% έως 3%, σε σύγκριση με την απόδοση του μερίσματος της Intouch θα σήμαινε «οριακή προστιθέμενη αξία» για την Gulf Energy.

    “Η προσφορά της Gulf για την Intouch είναι μια μεγάλη έκπληξη”, δήλωσε ο Ladha, ο οποίος υποβάθμισε τη σύσταση του για την μετοχή σε “hold” από “buy”. «Είμαστε πολύ προσεκτικοί. Χρειαζόμαστε μια σαφή εικόνα της τελευταίας συμφωνίας”, τόνισε.

    Διαβάστε ακόμα:

    Bitcoin: Ο μεγιστάνας του πετρελαίου που επενδύει στο κρυπτονόμισμα

    Brian Armstrong (Coinbase): O νέος δισεκατομμυριούχος της αγοράς κρυπτονομισμάτων

    Αυτά είναι τα δύο νέα μέλη του κλαμπ των μεγιστάνων με περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ