• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2008 σημειώνει το πετρέλαιο

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Η αγορά πετρελαίου βαδίζει για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση της από το 2008, καθώς ο πόλεμος τιμών μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του συνεχίζεται και η ζήτηση μειώθηκε από το ξέσπασμα του κορονοϊού.

    Τα συμβόλαια futures στη Νέα Υόρκη υποχωρούν κατά 21% αυτή την εβδομάδα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο από την εποχή της οικονομικής κρίσης. Τα αποθέματα μπορεί να σημειώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση, σε επίπεδα ρεκόρ, τον Απρίλιο, καθώς Σαουδική Αραβία και Ρωσία έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα αύξησης της παραγωγής, επισημαίνει η Goldman Sachs. Τα προειδοποιητικά σημάδια στην πλευρά της ζήτησης συνέχισαν να αυξάνονται, καθώς οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν σχεδόν κατά 1/4 την Πέμπτη, όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απαγόρευση των ταξιδιών από την Ευρώπη.

    Οι αγορές κάλυψαν μέρος των απωλειών τους στην Παρασκευή, μετά από τη βουτιά που σημείωσαν οι μετοχές την Πέμπτη. Παρ ‘όλα αυτά, τα σημάδια φόβου στην αγορά είναι έντονα, με τον δείκτη μεταβλητότητας να διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

     

    Oil heads for its worst week since the 2008 financial crisis

     

    Το σχίσμα μεταξύ των πρώην συμμάχων του ΟΠΕΚ φαίνεται να μεγαλώνει, καθώς οι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν την παραγωγή τον επόμενο μήνα, ενώ το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για συζητήσεις με τη Σαουδική Αραβία. Το βασίλειο ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι θα ενισχύσει την παραγωγή κατά περισσότερο από 25% τον Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου μείωσαν όλες τις προοπτικές της ζήτησης αυτής της εβδομάδας, καθώς φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι η κατανάλωση θα υποχωρήσει φέτος.

    “Ενώ η απαγόρευση των ταξιδιών από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ υπονομεύει ακόμα περισσότερο τις προοπτικές για ζήτηση πετρελαίου, οι παραγωγοί προσπαθούν ακόμα να αντλήσουν περισσότερο”, δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής για τα βασικά προϊόντα της ING, κάνοντας λόγο για, “αυξανόμενο πλεόνασμα στη φυσική αγορά”.

    Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί αδύναμες να σταματήσουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού που είναι εμφανείς μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών και απειλούν να οδηγήσουν σε παγκόσμια ύφεση. Ο Τραμπ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ένα λεπτομερές οικονομικό πακέτο διάσωσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, αν και έλαβε μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας.

    Στις ΗΠΑ, αρκετές ανεξάρτητες εταιρείες πετρελαίου έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για μείωση των εργασιών εν μέσω της πλημμύρας του φθηνού αργού. Η αμερικανική βιομηχανία ενθαρρύνει επίσης τη διοίκηση του Τραμπ να άρει τον νόμο που ορίζει ότι μόνο τα εγχώρια πλοία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ των λιμανιών των ΗΠΑ.

    Τα συμβόλαια του West Texas Intermediate ενισχύονταν κατά 4%, στα 32,75 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου.

    Τα συμβόλαια του brent με άνοδο 4% διαπραγματεύονταν στα 34,57 δολάρια το βαρέλι στο ICE.

     



    ΣΧΟΛΙΑ