• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τι συμβαίνει με τον χαλκό; Στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας – Στόχος τα 10.190 δολάρια

    • Bloomberg


    Η τιμή του χαλκού εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, με μοχλό ανόδου τις προσδοκίες για περιορισμό των αποθεμάτων καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη δείχνει πιο κοντά.

    Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ευρύτερο ανοδικό ράλι στα βιομηχανικά μέταλλα, από το σίδερο έως το αλουμίνιο. Ειδικότερα η τιμή του χαλκού αποτελεί προάγγελο της οικονομικής ανάκαμψης και ενισχύεται λόγω των θετικών προσδοκιών, καθώς η παγκόσμια διάθεση εμβολίων συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, το δολάριο αποδυναμώνεται και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η μακρόχρονη περίοδος του χαμηλού πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες μπορεί να φτάνει στο τέλος της.

    Ο αναπόσπαστος ρόλος του μετάλλου στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια ενισχύει τις εκτιμήσεις για διατήρηση του ανοδικού ράλι, την ώρα που ολοένα και περισσότερες χώρες διεθνώς θέτουν πιο επιθετικούς στόχους για την κλιματική αλλαγή.

    Η Goldman Sachs και η εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων Trafigura αναμένουν ότι οι τιμές θα φτάσουν το ρεκόρ των 10.190 δολαρίων εντός του έτους και θα βρεθούν ακόμη υψηλότερα καθώς η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά.

    Η τιμή του χαλκού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου ενισχύονταν νωρίτερα κατά 1%, στα 9.650 δολάρια.

    Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η Κίνα, ο κορυφαίος καταναλωτής μετάλλων, εξακολούθησε να καταγράφει άνοδο τον Απρίλιο, μετά την αύξηση ρεκόρ που σημείωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους με ισχυρές εξαγωγές και την αύξηση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων για επερχόμενη ανάκαμψη.

    Τα δεδομένα αυτήν την εβδομάδα ενδέχεται να δείξουν επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας πιθανότατα να επαναλαμβάνουν ότι δεν βιάζονται να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης.

    Από την πλευρά της προσφοράς, οι λιμενεργάτες της Χιλής καλούν σε απεργία ως απάντηση στην κίνηση του προέδρου Sebastian Pinera να μπλοκάρει ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει στους ανθρώπους να προχωρήσουν σε τρίτο γύρο πρόωρων αναλήψεων από τα συνταξιοδοτικά τους ταμεία. Η κίνηση αυτή απειλεί να προκαλέσει προβλήματα στις εξαγωγές από τη χώρα που αντιπροσωπεύει περίπου το 1/4 του παγκόσμιου εφοδιασμού.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ράλι στις τιμές των βασικών μετάλλων – O χαλκός πάνω από τα 9.000 δολάρια

    Αυτό είναι το σπάνιο μέταλλο που έχει ξεπεράσει φέτος σε απόδοση ακόμη και το Bitcoin

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ