• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τι περιμένουν οι ισχυροί επενδυτές διεθνώς για να προχωρήσουν σε αγορές μετοχών

    Wall Street


    Η πλειοψηφία των πλουσιότερων επενδυτών του κόσμου περιμένει περαιτέρω υποχώρηση των τιμών των μετοχών προκειμένου να αγοράσουν και πάλι, λόγω της ανησυχίας για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της UBS Global Wealth Management.

    Μεταξύ των ερωτηθέντων επενδυτών και ιδιοκτητών εταιρειών με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια σε επενδύσιμα περιουσιακά στοιχεία ή σε ετήσια έσοδα, το 61% περιμένει να υποχωρήσουν οι μετοχές περαιτέρω κατά 5% έως 20% πριν αγοράσουν, ενώ το 23% δηλώνει ότι είναι ήδη καλή στιγμή να το πράξουν. Περίπου το 16% δηλώνει ότι τώρα δεν είναι κατάλληλη εποχή για να επενδύσουν σε μετοχές, καθώς είναι περίοδος των “αρκούδων”.

    Οι επενδυτές που έχουν περιουσιακά στοιχεία υψηλής καθαρής αξίας είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις επενδύσεις υψηλού ρίσκου, καθώς το 60% δηλώνει ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι πολύ πιθανό να συμβεί τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε τον Απρίλιο η UBS. Ωστόσο, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό θετικοί για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές.

    Τα σαρωτικά lockdowns στις μεγάλες οικονομίες έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο τις επιχειρήσεις μειώνοντας τη ζήτηση και αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ύφεσης φέτος. Ενώ οι μετοχές έχουν καταγράψει κέρδη άνω του 20% από τα χαμηλά του Μαρτίου, παραμένουν πολύ κάτω από τα υψηλά του 2020. Οι αμυντικές μετοχές οδήγησαν την ανάκαμψη, γεγονός που αποτελεί αρνητικό σημάδι για ορισμένους, ενώ η έρευνα που δημοσίευσε αυτό το μήνα η Bank of America Corp. έδειξε ότι τα μετρητά διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και μετά.

    Investors prefer money-market funds to equities amid virus risks

    Το ποσοστό των επενδυτών των ΗΠΑ που είναι αισιόδοξοι για της δικής τους οικονομίας βραχυπρόθεσμα μειώθηκε στο 30% στην έρευνα της UBS, από 68% στις αρχές Ιανουαρίου. Συγκριτικά, περίπου το 55% των Ασιατών επενδυτών είχαν ικανοποιητικές προοπτικές. Οι θετικές προοπτικές εξαμήνου για τις μετοχές των ΗΠΑ μειώθηκαν επίσης περισσότερο σε σχέση με άλλες γεωγραφικές περιοχές.

    «Ενώ η βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία των επενδυτών σε όλο τον κόσμο έχει μειωθεί σημαντικά, τα επίπεδα φαίνεται να ευθυγραμμίζονται περιφερειακά με τον κύκλο πανδημίας», δήλωσε η Paula Polito, αντιπρόεδρος του συγκεκριμένου τμήματος της UBS Global Wealth Management. «Στην Ασία, όπου ο ιός του Covid-19 και η κορύφωση της εξάπλωσης του σημειώθηκαν νωρίτερα, οι επενδυτές φαίνεται να είναι λίγο πιο αισιόδοξοι για τις μετοχές της περιοχής τους. Αντίθετα, η αισιοδοξία εμφανίζεται περιορισμένη στις ΗΠΑ, καθώς η χώρα επί του παρόντος βιώνει την κορύφωση της κρίσης”.

    Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση δεν σκοπεύουν να προσαρμόσουν τις μετοχικές συμμετοχές τους και το 37% σκοπεύει να επενδύσουν περισσότερο, ενώ μόνο το 16% μειώνει τις επενδύσεις του.

    Η UBS έκανε έρευνα σε 2.928 επενδυτές και 1.180 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κατά το χρονικό διάστημα 1-20 Απριλίου 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ