• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Θύμα της πανδημίας και η δυναστεία των Ανιέλι

    • Bloomberg

    Ο John Elkann, εγγονός του Gianni Agnelli και πρόεδρος της Fiat Chrysler


    Ο επιχειρηματικός κολοσσός Exor της οικογένειας Ανιέλι θα κρατήσει στο χαρτοφυλάκιό του την εταιρεία PartnerRe, καθώς ο πρόεδρός του, Τζον Έλκαν, γόνος της δυναστείας των Ανιέλι, απέρριψε το αίτημα της γαλλικής Covea να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία εξαγοράς της αντασφαλιστικής εταιρείας – μία συμφωνία αρχικού ύψους 9 δισ. δολαρίων.

    Μετά την είδηση, η μετοχή της Exor σημείωνε πτώση 5,3% στην αγορά του Μιλάνου, με την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να διαμορφώνεται στα 10,9 δισ. ευρώ (11,8 δισ. δολ.)

    Η Covea επιθυμούσε να πετύχει χαμηλότερη τιμή για την απόκτηση της αντασφαλιστικής PartnerRe, που εδρεύει στις Βερμούδες, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, επισημαίνοντας τις «πρωτοφανείς συνθήκες και σημαντικές αβεβαιότητες που απειλούν την παγκόσμια οικονομική προοπτική».

    Η Covea επισήμανε στην Exor ότι οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της σχεδιαζόμενης εξαγοράς της PartnerRe σύμφωνα με τους αρχικά προβλεπόμενους όρους, δήλωσε η εταιρεία αργά την Τρίτη, αφού η Exor ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει τελικά την PartnerRe.

    Η Exor είχε συμφωνήσει τον Μάρτιο να πουλήσει την αντασφαλιστική της επιχείρηση στην γαλλική ασφαλιστική έναντι περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά. Η Covea είχε προσεγγίσει την ιταλική δυναστεία των δισεκατομμυριούχων – την ιδρυτική οικογένεια της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat – τον Φεβρουάριο, κάνοντας προσφορά για την εξαγορά της επιχείρησης.

    Η οικογένεια Ανιέλι απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης,  υποστηρίζοντας πως «η πώληση της PartnerRe με όρους κατώτερους από αυτούς που καθορίζονται στο αρχικό κείμενο της συμφωνίας δεν αντικατοπτρίζει την αξία της εταιρείας». Το διοικητικό συμβούλιο της Exor επισήμανε τις «θετικές προοπτικές» της PartnerRe, η οποία δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από το ξέσπασμα της Covid-19, όπως ανέφερε η δήλωση.

    Η πώληση θα εξασφάλιζε σημαντικά κέρδη για την οικογένεια των μεγιστάνων και θα αποτελούσε μία ακόμη σημαντική κίνηση για την Exor λίγους μήνες μετά τη συμφωνία της Fiat Chrysler να συνεργαστεί με τον όμιλο PSA Group για τη δημιουργία της τέταρτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο. Η Exor θα είχε καταγράψει συνολική απόδοση μετρητών ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση. Η Exor ελέγχει τη Fiat Chrysler και τη Ferrari NV.

    Η ακύρωση της συμφωνίας της PartnerRe σηματοδοτεί το τέλος μίας ακόμη πιθανής συγχώνευσης που πέφτει θύμα της πανδημίας. Η Xerox Holdings, τον Απρίλιο, έβαλε τέλος στην προσπάθεια επιθετικής εξαγοράς της HP Inc., λόγω της αβεβαιότητας που έφερε η πανδημία, εξέλιξη που επέφερε ένα πλήγμα στις προσπάθειες της εταιρείας φωτοτυπικών να τονώσει τη μελλοντική της ανάπτυξη.



    ΣΧΟΛΙΑ