• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Θέλετε να επενδύσετε σε ακίνητα; Ξεκινήστε στέλνοντας email…


    Οι διαχειριστές του real estate fund Origin Investments, Michael Episcope και David Scherer, είχαν στο μυαλό τους την Τζόρτζια των ΗΠΑ. Και συγκεκριμένα την Ατλάντα. Μία μητροπολιτική περιοχή με τεράστια ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο. Οπότε όταν τους δόθηκε η ευκαιρία πέρυσι να αγοράσουν ένα συγκρότημα 125 διαμερισμάτων, δεν έχασαν χρόνο. Η γειτονιά ήταν εξαιρετική. Όμως, είχαν ένα πρόβλημα. Χρειάζονταν γύρω στα 19 εκατ. δολάρια για να αγοράσουν το κτήριο και το διπλανό ανεκμετάλλευτο οικόπεδο, αλλά οι ίδιοι δεν ήθελαν να επενδύσουν πάνω από 12 εκατομμύρια. Η λύση που σκέφτηκαν; Μάλλον πρωτοποριακή: αντί να βρουν έναν συνεταίρο, βρήκαν δεκάδες…

    Η Origin έστειλε ένα email με την επενδυτική της πρόταση σε εκατοντάδες επενδυτές. Και 24 ώρες μετά, είχε συγκεντρώσει άλλα 6,6 εκατ. δολάρια από 39 επενδυτές και είχε άλλους 23 σε… λίστα αναμονής.

    Οι δύο επενδυτές ίδρυσαν την Origin το 2007 για να επενδύουν δικά τους χρήματα σε κτιριακά συγκροτήματα γραφείων και διαμερισμάτων. Αλλά όταν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα fund 151 εκατ. δολαρίων με τη συμμετοχή 450 επενδυτών τον περασμένο Ιούνιο, μετέτρεψαν την εταιρεία τους σε κάτι διαφορετικό: ένα private equity fund που επενδύει σε ακίνητη περιουσία, αλλά χρησιμοποιεί μεθόδους τύπου crowdfunding για να συγκεντρώσει χρήματα από άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

    Το επιχειρηματικό αυτό μοντέλο αναπτύχθηκε μετά τη μεταρρύθμιση των κανονισμών για τη λειτουργία των επενδυτικών εταιρειών το 2013 που επέτρεψε στις εταιρείες επενδύσεων να απευθύνονται σε επενδυτές, συνήθως με κεφάλαια άνω του 1 εκατ. δολαρίων, μέσω διαφημίσεων ή και email. Ένα είδος crowdfunding για πλουσίους…

    Η Origin προσέλαβε έμπειρους επαγγελματίες για να αγοράζουν και να διαχειρίζονται υποτιμημένα ακίνητα, στοχεύοντας σε καθαρές αποδόσεις της τάξης του 15%. Παράλληλα, ανέπτυξε μια τεχνολογική πλατφόρμα που δίνει στους επενδυτές πληροφορίες για τις επενδύσεις τους σε πραγματικό χρόνο και ταυτόχρονα λειτουργεί ως εργαλείο μάρκετινγκ για την προσέλκυση νέων επενδυτών.

    Η Driftwood Acquisitions & Development LP, η οποία έχει ξενοδοχεία, ακολούθησε ένα διαφορετικό μονοπάτι, βαδίζοντας όμως στην ίδια κατεύθυνση. Την εποχή που αμερικανική κτηματαγορά ήταν στα κάτω της, διαπίστωσε ότι ενώ υπήρχαν ευκαιρίες στην αγορά που ήθελε να εκμεταλλευτεί, οι θεσμικοί επενδυτές στους οποίους στηριζόταν όταν η οικονομία βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης δεν ενδιαφέρονταν να αναλάβουν το ρίσκο. Έτσι, αφού συγκέντρωσαν 50 εκατ. δολάρια από προηγούμενους επενδυτές, άρχισαν να αναπτύσσουν ένα δίκτυο επενδυτών που «έμπαιναν» στην επένδυση αφού είχε κλείσει η εξαγορά.

    Η Driftwood, δηλαδή, αγοράζει ξενοδοχεία με δικά της κεφάλαια και μετά χρησιμοποιεί την ιστοσελίδα της για να προσελκύσει επενδυτές που μπορούν να επενδύσουν τουλάχιστον 100.000 δολάρια, προσφέροντας αποδόσεις πάνω από 15%.

    Το στοίχημα για τις εταιρείες επενδύσεων που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο είναι να καταφέρουν να πείσουν τους επενδυτές ότι μπορούν να τους εμπιστευτούν.

    Η Cadre, μια πλατφόρμα επενδύσεων στον κλάδο του real estate, δίνει στους επενδυτές πρόσβαση σε ένα πακέτο πληροφοριών για κλεισμένα deal και τρέχουσες προσφορές, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων αποδόσεων, βίντεο του ακινήτου τραβηγμένο από drone, καθώς και ένα σκεπτικό για τον λόγο που αξίζει κανείς να επενδύσει στο συγκεκριμένο project. Μέχρι στιγμής έχει κλείσει πάνω από δώδεκα deal και πρόσφατα κέρδισε μια δέσμευση 250 εκατ. δολαρίων από την private bank της Goldman Sachs. Για την ίδια, το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του μοντέλου της είναι ότι μπορεί να βρίσκει ευκαιρίες και να κινείται γρηγορότερα, πληρώνοντας την ίδια, αν όχι καλύτερη τιμή, χάρη στον πολύ πιο ευέλικτο τρόπο λειτουργίας της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρνητική… πρωτιά 44ετίας για την H&M



    ΣΧΟΛΙΑ