• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Θεαματική εκκίνηση του χρυσού το 2019! Σε υψηλό εξαμήνου η τιμή του

    • Bloomberg


    To ανοδικό ράλι που σημείωσε ο χρυσός στο τέλος του 2018 συνεχίζεται και το νέο έτος. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου καταγράφει κέρδη για πέμπτη συνεχή ημέρα, καθώς οι μετοχές σημειώνουν νέα πτώση, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε όλη την Ασία και από την απραξία της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Ο χρυσός σημείωσε υψηλό έξι μηνών κοντά στα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά, αν και ορισμένοι τεχνικοί δείκτες υπογραμμίζουν το ενδεχόμενο διόρθωσης μετά από τα πρόσφατα κέρδη.

    “Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κινούνται προς τις ασφαλείς μορφές επένδυσης, όπως ο χρυσός, εξαιτίας της αστάθειας στις αγορές μετοχών”, δήλωσε ο Gnanasekar Thiagarajan, διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης κινδύνων της Commtrendz.

    Ο χρυσός σημείωσε άνοδο το τελευταίο τρίμηνο του 2018, καθώς οι επενδυτές τοποθετήθηκαν με γνώμονα το ενδεχόμενο παγκόσμιας επιβράδυνσης, μείωσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την Fed των ΗΠΑ, καθώς και το sell off των αγορών μετοχών διεθνώς. Οι συμμετοχές σε ETFs του χρυσού έχουν καταγράψει θεαματική άνοδο. Μάλιστα, η άνοδος σήμερα συνεχίστηκε ακόμη και όταν ο Πρόεδρος Donald Trump άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβεί σε συμφωνία για τον τερματισμό της μερικής διακοπής της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

    “Ο χρυσός διατηρείται σε υψηλά έξι μηνών που υποστηρίζονται από την προοπτική λιγότερων αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, το πιο “ήπιο” δολάριο, τις ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και τις έντονες μεταβολές στο χρηματιστήριο”, γράφει ο Jasper Lawler, επικεφαλής της έρευνας στο London Capital Group.

    Ο χρυσός στη spot αγορά ενισχύθηκε κατά 0,4% φτάνοντας στα 1.287,45 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Ιουνίου 2018, ενώ στο Λονδίνο διαπραγματεύονταν στα 1.285,96 δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Donald Trump προσκάλεσε την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο τους κορυφαίους ηγέτες του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα για ενημέρωση, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, οι κινήσεις αποφυγής του κινδύνου συνεχίστηκαν από τους επενδυτές, καθώς οι δείκτες ανάπτυξης σε άλλα μέρη του πλανήτη εξακολουθούν να υποχωρούν.

    Στην Κίνα, ο δείκτης IHS Markit PMI μειώθηκε στο 49,7 , το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2017. Σημειώνεται ότι η πτώση του συγκεκριμένου δείκτη κάτω από το 50 σηματοδοτεί τη συρρίκνωση.

    Το άλλο στοιχείο που προκάλεσε φόβους αφορούσε στην ανάπτυξη της Σιγκαπούρης , που σημείωσε επιβράδυνση σε ετήσια βάση στο 1,6%, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Το ποσοστό είναι κάτω από τη μέση πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,6%. Ως μία από τις χώρες που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές στην Ασία, οι προοπτικές της Σιγκαπούρης είναι στενά συνδεδεμένες με το παγκόσμιο εμπόριο και την ανάπτυξη.

    Τράπεζα της Ελλάδος χρυσός

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η ώρα του χρυσού: Εκτιμήσεις και προοπτικές για το 2019

     



    ΣΧΟΛΙΑ