• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η ώρα του χρυσού: Εκτιμήσεις και προοπτικές για το 2019

    • Bloomberg


    Καθώς εκπνέει το 2018, ο χρυσός παρουσιάζει άνθιση. Η τιμή του βρίσκεται πολύ κοντά στο να καταγράψει τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη της τελευταίας διετίας, την ώρα που οι ανησυχίες για τις προοπτικές της επόμενης χρονιάς, η μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια και τα παρατεταμένα προβλήματα της αμερικανικής κυβέρνησης αυξάνουν τη ζήτηση για το συγκεκριμένο παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο.

    Ειδικότερα, η τιμή του χρυσού κατέγραψε υψηλό εξαμήνου την Παρασκευή, φτάνοντας μέχρι τα 1.280 δολάρια ανά ουγγιά, με τους επενδυτές να στρέφονται στις αμυντικές μορφές επένδυσης. Την ίδια ώρα, το ασήμι σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Αύγουστο και βαδίζει προς την καταγραφή των μεγαλύτερων μηναίων κερδών από τον Ιανουάριο του 2017.

    Ο χρυσός κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς, με τις μετοχές να βυθίζονται παγκοσμίως. Οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της Goldman Sachs, επισημαίνουν τις δυνατότητες για συνέχιση των κερδών πέρα από τους 12 μήνες, καθώς η Fed κάνει πίσω όσον αφορά το ρυθμό αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Καθώς διανύουμε και την τελευταία εβδομάδα του 2018, ανακοινώνονται οικονομικά στοιχεία και διατυπώνονται προοπτικές χαμηλότερες των προσδοκιών στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ευρώπη.

    “Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το χρυσό” αναφέρει ο Benjamin Lu, αναλυτής της Phillip Futures Ltd. “Θα υπάρξει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα και ζοφερές προοπτικές το 2019”.

    Οι ανησυχίες για τα μακροοικονομικά, τη διαδικασία του βρετανικού Brexit και τα υψηλά επίπεδα δανεισμού αποτελούν, μεταξύ άλλων, τους κινδύνους που θα δώσουν ώθηση στον χρυσό κατά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, σύμφωνα με το Lu. Ο αναλυτής υποστηρίζει ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά, μόλις διασπάσει το επίπεδο των 1.281 δολαρίων.

    Σημειώνεται ότι στη spot αγορά o χρυσός σημείωσε άνοδο 0,5% φτάνοντας μέχρι τα 1.281,49 δολάρια ανά ουγγιά στο Λονδίνο, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή από τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Μάλιστα καταγράφει κέρδη 5% το Δεκέμβριο, και βρίσκεται πολύ κοντά στον να αντισταθμίσει τις προηγούμενες απώλειες του έτους, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τους κινδύνους που αναμένονται το επόμενο διάστημα.

    Ανάμεσα στα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διήμερο από τις κορυφαίες οικονομίες διεθνώς είναι τα εξής:

    ΚΙΝΑ: Η οικονομία επιβραδύνθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, καθώς ο εμπορικός πόλεμος έχει περιορίσει την εγχώρια ζήτηση και έχει επιβραδύνει τον πληθωρισμό ανακόπτοντας  την ανάπτυξη, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

    ΙΑΠΩΝΙΑ: Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε το Νοέμβριο, καταγράφοντας την έκτη μείωση μέσα σε οκτώ μήνες.

    ΗΠΑ: Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε το Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, καθώς ο δείκτης των προσδοκιών της αγοράς εργασίας, σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 41 ετών.

    ΕΥΡΩΠΗ: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος καθώς ο αυξανόμενος προστατευτισμός περιορίζει την ανάπτυξη του εμπορίου.

    Στην Ουάσινγκτον, τα προβλήματα λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι πιθανό να συνεχιστούν το 2019, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι δεν σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν καμία ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Ριχάρδος, η Τράπεζα της Ελλάδος και το… τοκογλυφικό spread του 20,67% για τις χρυσές λίρες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλέον υπάρχει ένα μέταλλο πιο πολύτιμο κι από τον χρυσό!



    ΣΧΟΛΙΑ