• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τεράστιο φιάσκο με μετοχές-φαντάσματα 105 δισ. δολαρίων!

    • Bloomberg


    Όλα ξεκίνησαν από μία… γκάφα 105 δισ. δολαρίων, αλλά, στη συνέχεια, η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη… Ο υπαίτιος; Κάποιος στη Samsung Securities Co., μία από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές της Νότιας Κορέας, που προσπάθησε να καταβάλει σε εργαζομένους της εταιρείας το ποσό των 1.000 γουόν ανά μετοχή (0,75 ευρώ/μετοχή) ως μέρισμα. Αντ’ αυτού, άγνωστο πώς, τους έδωσε από 1.000 μετοχές της Samsung Securities. Συνολικά, η εταιρεία έδωσε 2,83 δισεκατομμύρια μετοχές, οι οποίες άξιζαν, στα χαρτιά, γύρω στα 112,6 τρισ. γουόν. Ποσό 30 φορές μεγαλύτερο από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

    Το γεγονός ότι οι μετοχές δεν υπήρχαν δεν εμπόδισε τους 16 εργαζομένους της εταιρείας να τις πουλήσουν. Και αυτό οδήγησε σε κάθετη πτώση τη μετοχή της Samsung Securities, που έφτασε να χάνει 12% μέσα σε λίγα λεπτά, στις 6 Απριλίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει καταγραφεί μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, «καίγοντας» πολλούς επενδυτές.

    Και μετά άρχισαν… τα όργανα. Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος με τη Samsung Securities. Είναι εξαγριωμένος με τους υπαλλήλους που πούλησαν τις μετοχές φαντάσματα. Και είναι εξαγριωμένος με την κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές Αρχές που επέτρεψαν την πώληση μετοχών που, στην πραγματικότητα, δεν υπήρχαν.

    Οι Αρχές περνούν πλέον από… κόσκινο τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου της χρηματιστηριακής. Η τελευταία, από την πλευρά της, λέει ότι θα υπάρξουν ποινές για τους υπαλλήλους που πούλησαν τις μετοχές και ότι θα αποζημιώσει τους μετόχους που έχασαν χρήματα όταν βυθίστηκε η μετοχή. Όμως το φιάσκο είναι φιάσκο. Και επιπλέον, οι επενδυτές στη χώρα στράφηκαν κατά του short selling. Μάλιστα, 200.000 άτομα υπέγραψαν αίτηση προς την κυβέρνηση, ζητώντας της να απαγορεύσει το short selling. Το σημαντικότερο, όμως, πλήγμα είναι για την ίδια τη χρηματιστηριακή αγορά, δεδομένου ότι η εμπιστοσύνη στο χρηματιστήριο της χώρας επλήγη πιθανώς ανεπανόρθωτα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαλύεται το ρούβλι



    ΣΧΟΛΙΑ