• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τα… ρέστα τους σε χρυσό δίνουν οι τουρκικές τράπεζες για να μπορέσουν να επιβιώσουν

    • Bloomberg

    Τούρκοι πολίτες σηκώνουν χρήματα από τα ΑΤΜ


    Τα διαθέσιμά τους σε χρυσό έβαλαν μπροστά οι εμπορικές τράπεζες στην Τουρκία προκειμένου να αποτρέψουν την πιθανότητα να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, την ώρα που η τουρκική λίρα είχε πάρει για τα καλά τον… κατήφορο. Έτσι, από τα μέσα Ιουνίου και μετά, οι τουρκικές τράπεζες «ρευστοποίησαν» χρυσό αξίας 4,5 δισ. δολαρίων.

    Τα εβδομαδιαία διαθέσιμα που ανακοινώνει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 20% από τις 15 Ιουνίου και μετά, στις 15,5 εκατομμύρια ουγκιές, με τη… μερίδα του λέοντος -3,3 δισ. δολάρια- να ακολουθεί την απόφαση της κεντρικής τράπεζας, στις 13 Αυγούστου, να μειώσει τις απαιτήσεις που ίσχυαν μέχρι τότε για τα διαθέσιμα των τραπεζών.

    «Οι εμπορικές τράπεζες προτίμησαν, πιθανότατα, να δώσουν έμφαση σε assets με μεγαλύτερη ρευστότητα, δεδομένης της κατάστασης με τη λίρα», δηλώνει στο Bloomberg ο Jason Tuvey, οικονομολόγος της Capital Economics στο Λονδίνο για τις αναδυόμενες αγορές.

    «Οι εμπορικές τράπεζες ανησυχούν για τις δανειακές υποχρεώσεις που έχουν σε συνάλλαγμα, κάτι που αντανακλάται και στην αύξηση των αποδόσεων των τραπεζικών ομολόγων», συμπληρώνει.

    Στην Τουρκία, αντίθετα με ό,τι ισχύει στις περισσότερες χώρες, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τα διαθέσιμα που διακρατούν με καταθέσεις σε χρυσό.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία του World Gold Council για το 2017, η Τουρκία είναι ένα από τα 20 κράτη με τα μεγαλύτερα αποθεματικά σε χρυσό, ενώ έρχεται πέμπτη στον κόσμο σε ό,τι αφορά την καταναλωτική ζήτηση. Επιπλέον, «ανακυκλώνει» scrap χρυσού σε κοσμήματα τα οποία πωλούνται σε όλη τη Μέση Ανατολή.

    Η κεντρική τράπεζα μείωσε τις απαιτήσεις για τα διαθέσιμα των τραπεζών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες για τις υποχρεώσεις τους σε συνάλλαγμα με ορίζοντα ενός, δύο και τριών ετών και κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες για τις πιο μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τους. Η μείωση αυτή ισοδυναμούσε με την «αποδέσμευση» χρυσού η αξία του οποίου αντιστοιχούσε σε 3 δισ. δολάρια, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

    Οι τουρκικές τράπεζες δανείζονται από τις διεθνείς αγορές σε «σκληρά» νομίσματα, αντισταθμίζοντας τον κίνδυνο από τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται σε δολάρια με καταθέσεις χρυσού.

    Παρ’ όλα αυτά, όπως λέει η Neuteboom, δεν μπορεί να αποπληρώσεις τα χρέη σου με χρυσό, οπότε πιθανότατα ρευστοποιούν χρυσό για να εξασφαλίσουν τα χρήματα που θα χρειαστούν όταν θα έρθει η ώρα να αποπληρώσουν τα χρέη τους.



    ΣΧΟΛΙΑ