• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να είναι προσεκτική στην αξιολόγηση της αύξησης του πληθωρισμού

    • Bloomberg

    Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να ερμηνεύσει υπερβολικά την άνοδο του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ καθώς ετοιμάζεται να αποφασίσει για την πολιτική της την επόμενη εβδομάδα, επισημαίνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννης Στουρνάρας.

    «Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες που σχετίζονται με διάφορα σημεία συμφόρησης στην προσφορά, που προκλήθηκαν από την πανδημία» , είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

    Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 3% τον Αύγουστο, σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας δεκαετίας και ξεπέρασαν το στόχο του 2% που είχε θέσει η ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα.

    Καθώς η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, οι αξιωματούχοι παραθέτουν τα επιχειρήματά τους για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

    “Οι εξελίξεις στους μισθούς και το κόστος εργασίας που καθορίζουν τον πυρήνα του πληθωρισμού δεν εμφανίζουν την ίδια μεταβλητότητα με τον πληθωρισμό”, επισήμανε ο κ. Στουρνάρας. «Επομένως, βάσει αυτών των στοιχείων θα συνιστούσα προσοχή όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού σε σχέση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας».

    Σε αντίθεση με τον Στουρνάρα, “γεράκια” όπως ο Klaas Knot και ο Robert Holzmann θέλουν η ΕΚΤ να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων το τέταρτο τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας τη βελτιωμένη οικονομία της περιοχής.

    Σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους την Τρίτη επισήμαναν ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης που εφάρμοσε η τράπεζα κατά την πανδημία θα πρέπει να λήξει τον Μάρτιο, όπως έχει προγραμματιστεί.

    Διαβάστε ακόμα:



    ΣΧΟΛΙΑ