• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στο θρόνο του ο νέος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο


    Η Ιαπωνία ολοκλήρωσε την πολύμηνη διαδικασία ενθρόνισης του αυτοκράτορα Ναρουχίτο με μια περίτεχνη τελετή στο Τόκιο, καθώς οι παριστάμενοι γαλαζοαίματοι και πολιτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν.

    Ο Ναρουχίτο και η σύζυγός του, η αυτοκράτειρα Μασάκο, ανέλαβαν τις θέσεις τους σε μία τελετή στο Αυτοκρατορικό Παλάτι στο κέντρο του Τόκιο την Τρίτη. Ο αυτοκράτορας και ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε απηύθυναν ομιλίες στις εκδηλώσεις, στις οποίες αντιπροσωπεύθηκαν περίπου 180 χώρες.

    «Θα επιθυμώ πάντα την ευτυχία του λαού και την ειρήνη του κόσμου και θα παραμείνω μαζί με τον λαό ενεργώντας σύμφωνα με το Σύνταγμα και εκπληρώνοντας την ευθύνη μου ως σύμβολο του κράτους», δήλωσε ο αυτοκράτορας σε ομιλία του κατά τη διάρκεια των τελετών, αφού εμφανίστηκε πίσω από μια μοβ κουρτίνα.

    «Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργήσουμε ένα ειρηνικό και λαμπρό μέλλον γεμάτο ελπίδες για μια περήφανη Ιαπωνία», δήλωσε ο Άμπε σε ομιλία του. Στη συνέχεια, υποκλίθηκε και φώναξε «Banzai» τρεις φορές, χρησιμοποιώντας μια παραδοσιακή ιαπωνική ευχή για μακροζωία. Τα σχόλιά του ακολούθησε ένας χαιρετισμός που αντήχησε παντού στο παλάτι.

    Η τελετή, που μετρά αιώνες παράδοσης, περιλαμβάνει την παρουσίαση του ιερού σπαθιού και του πετραδιού που αποτελούν μέρος της αυτοκρατορικής στολής και έχουν περάσει από γενιές ολόκληρες μοναρχών που ανέβηκαν στο θρόνο των Χρυσανθέμων. Μια παρέλαση διαμέσου της πρωτεύουσας σε μια ανοιχτή λιμουζίνα που προγραμματιζόταν για την Τρίτη αναβλήθηκε έως τις 10 Νοεμβρίου από σεβασμό για τα θύματα ενός τυφώνα νωρίτερα τον Οκτώβριο, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 78 άτομα και προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο Ναρουχίτο και η Μασάκο θα φιλοξενήσουν την πρώτη από μια σειρά επίσημων δεξιώσεων στο παλάτι το βράδυ της Τρίτης, με παραδοσιακή μουσική και χορό. Ο Άμπε θα παραθέσει επίσης ένα γεύμα σε ξενοδοχείο την επόμενη μέρα.

    Ο Ναρουχίτο, 59 ετών, είναι ο 126ος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας. Ο παππούς του Χιροχίτο, ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας που είχε οριστεί παραδοσιακά ως ζωντανός θεός. Μετά την ήττα της Ιαπωνίας το 1945, οι ΗΠΑ διατήρησαν τον Χιρόχιτο στο θρόνο για την οικοδόμηση ενότητας, αλλά κατέστησαν τη θέση του αυτοκράτορα μία θέση για έναν θνητό που δεν είχε λόγο στην κρατική πολιτική.

    Οι γαλαζοαίματοι, όπως ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, είναι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στο Τόκιο για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Σε αντίθεση με ορισμένες βασιλικές οικογένειες σε άλλα μέρη του κόσμου, η μεταπολεμική αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας έχει αποφύγει ως επί το πλείστον τα σοβαρά σκάνδαλα.

    Ο Ναρουχίτο κληρονόμησε το θρόνο αφού ο πατέρας του, Ακιχίτο, έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας εδώ και δύο αιώνες που παραιτήθηκε, επικαλούμενος προβλήματα υγείας. Ένας νέος αυτοκράτορας σημαίνει μια καινούρια εποχή στο ιαπωνικό ημερολόγιο, οπότε το 2019 έχει ονομαστεί επίσης ως το πρώτο έτος της Reiwa, που η κυβέρνηση μεταφράζει ως «όμορφη αρμονία». Ο Ακιχίτο βασίλευε από το 1989 για τρεις δεκαετίες.

    Ο Ναρουχίτο ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας που έλαβε μόρφωση στη Δύση, περνώντας δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ένα από τα πρώτα καθήκοντα του αυτοκρατορικού ζευγαριού μετά την έναρξη της βασιλείας του τον Μάιο ήταν να υποδεχθεί τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ και τη σύζυγό του Μελάνια σε επίσημη επίσκεψη.

    Επόμενοι στη διαδοχή του θρόνου είναι ο μικρότερος αδελφός του Ναρουχίτο, Ακισίνο, 53 ετών, ακολουθούμενος από τον γιο του Ακισίνο, Χισαχίτο, 13 ετών.



    ΣΧΟΛΙΑ