• Πολιτική

    Ιαπωνία: Νέος αυτοκράτορας ο Ναρουχίτο – Ποιo όνομα πήρε η εποχή της βασιλείας του

    • NewsRoom


    Τον Θρόνο των Χρυσανθέμων, όπως είναι γνωστός στη Δύση η αυτοκρατορία της Ιαπωνίας, ανέλαβε από σήμερα ο πρίγκιπας Ναρουχίτο.

    Ο πρωτότοκος γιος του τέως αυτοκράτορα Ακιχίτο, ανέλαβε και επίσημα τον θρόνο από τις 18.00 της Τρίτης. Ο Ναρουχίτο είναι ο 126ος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, της μακροβιότερης μοναρχίας που συνεχίζει να υπάρχει σήμερα στον πλανήτη, αν και πλέον ο ρόλος του είναι κυρίως εθιμοτυπικός.

    Με την ανάρρηση του Ναρουχίτο στον θρόνο ξεκινά η νέα εποχή, η Reiwa ή “Όμορφη Αρμονία” στην Ιαπωνία.

    Ο Ακιχίτο παραιτήθηκε από τον θρόνο μετά από 30 χρόνια βασιλείας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 200 και πλέον χρόνια.

    Ο Ναρουχίτο γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1960, στο Τόκιο. Φοίτησε στο ιδιωτικό σχολείο Γκακουσουίν και σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Γκακουσουίν. Εν συνεχεία πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο Γκακουσουίν. Είναι νυμφευμένος από το 1993 με την Μασάκο Οουάντα, κόρη του Χισάσι Οουάντα, ανώτατου διπλωμάτη και προέδρου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Όπως και η μητέρα του Ναρουχίτο, η Μιτσίκο Σόντα, η πριγκίπισσα Μασάκο δεν προέρχεται από αυτοκρατορικό οίκο της Ιαπωνίας. Μάλιστα, ο Ναρουχίτο αναγκάστηκε να της κάνει τρεις προτάσεις γάμου πριν τελικά αυτή πει το «ναι», καθώς η πριγκίπισσα Μασάκο ήταν ιδιαίτερα σκεπτική ως προς το περιοριστικό εθιμοτυπικό πλαίσιο που αφορά τα μέλη του αυτοκρατορικού οίκου της Ιαπωνίας.

    Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας ( tennō, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του στα Ιαπωνικά, λέξη η οποία κυριολεκτικά σημαίνει «ουράνιος κυρίαρχος») είναι το «σύμβολο του κράτους και της ενότητας του λαού», αλλά και η ανώτατη αρχή της θρησκείας Σίντο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ιαπωνία: To εντυπωσιακό τελετουργικό για την ενθρόνιση του νέου αυτοκράτορα Ναρουχίτο



    ΣΧΟΛΙΑ