• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    «Ισότιμα» βλέπει ελβετικό φράγκο – ευρώ η Credit Suisse

    • Bloomberg


    Το ελβετικό φράγκο είναι μόνον οριακά υπερτιμημένο έναντι του ευρώ και η ισοτιμία του έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος πρέπει να διαμορφωθεί μακροπρόθεσμα σε ένα πιο δίκαιο επίπεδο, που θα αντανακλά το γεγονός ότι τα δύο νομίσματα είναι της ίδιας αξίας, επισημαίνει η Credit Suisse Group AG.

    Το ελβετικό φράγκο, ως επενδυτικό καταφύγιο, έχει ανατιμηθεί σημαντικά από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και μετά, πιέζοντας την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

    Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θεωρεί το νόμισμα «μεγάλης αξίας». Χρησιμοποιεί επιτόκιο καταθέσεων -0,75% και δεσμεύεται να παρέμβει δυναμικά για να συγκρατήσει την άνοδό του.

     

    Η Credit Suisse εκτιμά ότι η δίκαιη αποτίμηση για το ελβετικό φράγκο είναι στα 1,24 ανά ευρώ.

    Σημειώνεται ότι την Τρίτη το ελβετικό νόμισμα κατέγραψε υψηλότερη ισοτιμία στα 1,174 ελβετικά φράγκα ανά ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τους επενδυτές οι οποίοι τάσσονται υπέρ της περαιτέρω χαλάρωσης της πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

    “Το ερώτημα δεν είναι αν η ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα θα έρθει αλλά το πότε θα έρθει”, δήλωσε ο Claude Maurer, οικονομολόγος της Credit Suisse, επικαλούμενος τον χαμηλό πληθωρισμό και το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα της Ελβετίας.



    ΣΧΟΛΙΑ