• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Θα ξαναβυθιστεί το Bitcoin; Τι να περιμένουμε από το επόμενο ρόλερ κόστερ

    • Bloomberg


    Η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι από αυτές που εκτοξεύονται και βυθίζονται.

    Το Bitcoin ξεκίνησε ουσιαστικά από το μηδέν το 2009 και έφτασε τα σχεδόν $150 μέχρι το 2013. Στη συνέχεια, υποχώρησε κατά 60% και ξανά ανέβηκε στα 1.150 δολάρια. Μέχρι το 2015, ήταν κάτω κατά 85% στα 175 δολάρια. Μετά εκτοξεύτηκε, φτάνοντας τα 22.000 δολάρια στο τέλος του 2017. Μετά, το 2018, έχασε και πάλι το 85% της αξίας του πέφτοντας στα $3.200. Φέτος, το Bitcoin αυξήθηκε σε περισσότερα από 9.000 δολάρια και τώρα βρίσκεται περίπου στα 8.100 δολάρια.

    Εάν επαναληφθεί το μοτίβο των δύο τελευταίων ράλι, το Bitcoin θα μπορούσε να ανέλθει σε $60.000 έως και $400.000 προτού χάσει κατά 85% πάλι. Αλλά η σημερινή αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι πολύ διαφορετική από αυτή του 2013 και του 2015, όταν ξεκίνησαν τα δύο τελευταία ράλι.

    Είναι πολύ μεγαλύτερη· η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 260 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με το 1 δισ. δολάρια το 2013 και τα 3 δισ. δολάρια το 2015. Υπάρχουν πολύ περισσότερα είδη κρυπτονομισμάτων και πολύ περισσότεροι χρήστες. Πάνω από 30 δισ. δολάρια επενδυτικού κεφαλαίου δαπανήθηκαν το 2018 σε πλατφόρμες και βάσεις κωδικών. Η ρυθμιστική εικόνα έχει αποσαφηνιστεί σημαντικά και μεγάλες εταιρείες όπως η JPMorgan Chase & Co. και η Facebook Inc. μπαίνουν στον κλάδο.

    Φυσικά, αυτό δεν εξαλείφει την πιθανότητα όλο αυτό να είναι φούσκα και να σκάσει. Ακόμη και τα περιουσιακά στοιχεία που δεν αλλάζουν – τα οποία είναι τόσο βαρετά όσο ο χρυσός ή τα ακίνητα – έχουν βιώσει «άλματα» και «βουτιές». Με την ταχεία καινοτομία, τις ριζοσπαστικές ιδέες και τη διαταραχή των κρυπτονομισμάτων, οι επενδυτές πρέπει να αναμένουν μεγάλη αστάθεια.

    Αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να δουν κάποια χρόνια φυσιολογικής επιστροφής, με βουτιές περιοριζόμενες, για παράδειγμα, στο 20% αντί για το 85%;

    Ένα μέρος για να αναζητήσει κανείς στοιχεία γι’ αυτή την ερώτηση είναι η αγορά συμβολαίων του Bitcoin. Σήμερα ένα συμβόλαιο πωλείται για μια πιο λογική τιμή των $200 με περίπου 85% πιθανή μεταβλητότητα. Αυτό υποδηλώνει πιθανότητα 15% το Bitcoin να υπερβαίνει τα 10.000 δολάρια σε ένα μήνα και μια αναμενόμενη τιμή μόνο λίγο περισσότερο από 11.000 δολάρια αν το κάνει. Εάν δεν συμβεί αυτό, η αναμενόμενη τιμή είναι περίπου 7.500 δολάρια. Πρόκειται φυσικά για μια ασταθή επένδυση, αλλά σε πολύ καλύτερα επίπεδα από το 2017. Έτσι, η πιθανότητα φούσκας ή μεγάλης βουτιάς στο εγγύς μέλλον φαίνεται μικρότερη από την τελευταία φορά που οι τιμές ήταν κοντά σε αυτό το επίπεδο.

    Μια άλλη ένδειξη είναι η συσχέτιση με τον δείκτη S&P 500. Τα κρυπτονομίσματα είναι επιχειρήσεις τεχνολογίας, οι οποίες τείνουν να έχουν υψηλή συσχέτιση με τον S&P 500, καθώς αποδίδουν καλά σε καλές οικονομικές περιόδους με έντονη ανάπτυξη της ζήτησης, υποστήριξη για καινοτομία και φθηνό κεφάλαιο. Αλλά είναι επίσης υποκατάστατα των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών assets και μπορούν να ενισχυθούν όταν οι λαϊκιστές απειλούν με εμπορικούς πολέμους, οι μιλιταριστές με πραγματικούς πολέμους ή όταν οι προοδευτικοί μιλούν για αυξήσεις δαπανών, φόρους πλούτου και δημοσιονομικές ρυθμίσεις.

    Το παραπάνω γράφημα δείχνει το συσχετισμό του Bitcoin με τον S&P 500, ο οποίος βρίσκεται τώρα κοντά στο -0,2, σημείο όπου η μεταβλητότητα δεν ήταν ακραία στο παρελθόν. Από τα μέσα του 2018, ο συσχετισμός παρέμεινε κοντά στο μηδέν μόνο για μερικούς μήνες στην αρχή του 2019. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της φούσκας και της βουτιάς στα τέλη του 2017, οι συσχετισμοί ήταν σχεδόν μηδενικοί από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018. Γενικά, το Bitcoin φαίνεται να εναλλάσσεται μεταξύ των θετικών και των αρνητικών συσχετισμών με τον S&P 500, περνώντας μόνο περιστασιακά χρόνο κοντά στο μηδέν, και τότε φαίνεται πως οι τιμές του κρυπτονομίσματος εκτοξεύονται, πιθανώς επειδή οι τιμές του Bitcoin δεν αντανακλούν τα βασικά στοιχεία.

    Κοιτάζοντας τα στοιχεία, φαίνεται ότι ο επόμενος κύκλος μπορεί να είναι διαφορετικός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είτε ο τομέας έχει ωριμάσει είτε οι επενδυτές έχουν γίνει πιο έξυπνοι.



    ΣΧΟΛΙΑ