• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Στα αζήτητα το πετρέλαιο: Νέα «βουτιά» κάτω από τα 15 δολάρια για το αμερικανικό αργό

    • NewsRoom
    ΟΠΕΚ

    ΟΠΕΚ


    Συνεχίζει την πτωτική πορεία του ο «μαύρος χρυσός».

    Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών υποχώρησε σήμερα, Δευτέρα, η τιμή του πετρελαίου, επηρεαζόμενη από την ανησυχία ότι πολύ σύντομα ο κόσμος θα ξεμείνει από χώρους αποθήκευσης, καθώς ο ρυθμός μείωσης της ζήτησης εξακολουθεί να υπερβαίνει τον ρυθμό μείωσης της παραγωγής.

    Έτσι, η προθεσμιακή τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σήμερα κατά 16% στη Νέα Υόρκη, στο επίπεδο των 15 δολαρίων ανά βαρέλι, αφού η συμφωνία του οργανισμού OPEC+ και άλλων πετρελαιοπαραγωγών δεν κατάφερε να σταματήσει την πτώση της ζήτησης που καταγράφεται παγκοσμίως.

    Η τιμή του Brent, που λειτουργεί και ως δείκτης αναφοράς, υποχωρούσε γύρω στο 1%.

    Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου, του West Texas Intermediate (WTI), στα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια διαμορφώνεται πλέον σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με ό,τι ισχύει για τα πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια, λόγω της ανησυχίας ότι το κέντρο αποθήκευσης στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα θα φτάσει στα όριά του. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει πλέον απόκλιση με τις προθεσμιακές τιμές του Brent στο Λονδίνο. Μάλιστα, αγοραστές στο Τέξας προσφέρουν για κάποιες ποσότητες πετρελαίου μέχρι και 2 δολάρια ανά βαρέλι, αυξάνοντας την πιθανότητα να δούμε σύντομα τους Αμερικανούς παραγωγούς να πληρώνουν τους πελάτες για να ξεφορτωθούν πετρέλαιο.

    Η τιμή του WTI για παράδοση τον Μάιο υποχωρούσε, όπως προαναφέρθηκε, κατά 16%, στα 15,27 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας ήδη χάσει 20% την περασμένη εβδομάδα. Έφτασε μάλιστα να υποχωρεί ακόμη και στα 14,47 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 1999. Η τιμή του WTI για παράδοση τον Ιούνιο υποχωρούσε κατά 5,1%, στα 23,75 δολάρια.

    Η τιμή του Brent για παράδοση τον Ιούνιο υποχωρούσε, αντιστοίχως, κατά 0,9%, στα 27,84 δολάρια ανά βαρέλι, στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe



    ΣΧΟΛΙΑ