• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σπάει το πτωτικό σερί το πετρέλαιο

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο έσπασε ένα εξαήμερο σερί απωλειών καθώς μια απρόσμενη πτώση στα αποθέματα των ΗΠΑ και η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ συνέβαλε στην αντιστάθμιση των περαιτέρω ενδείξεων ότι η παγκόσμια οικονομία εξασθενεί.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη σημείωσαν άνοδο 1,5%, αφού είχαν υποχωρήσει κατά 8,6% από τις 23 Σεπτεμβρίου.

    Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) ανέφερε ότι τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 5,9 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Τα επίσημα στοιχεία αναμένονται αργότερα την Τετάρτη και οι αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν ότι θα δείξουν αύξηση.

    Οι τιμές του αργού είναι τώρα χαμηλότερες από εκείνες πριν από τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες έπληξαν προσωρινά το 50% της παραγωγής του βασιλείου. Οι επιθέσεις ώθησαν την ημερήσια παραγωγή του OPEC στα 28,3 εκατομμύρια βαρέλια τον περασμένο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Εν τω μεταξύ, ένας δείκτης μεταποίησης των ΗΠΑ που έπεσε σε χαμηλό 10 ετών ενισχύει την απαισιοδοξία σε σχέση με τις προοπτικές της ζήτησης.

    «Η ώθηση στο αργό από την απρόσμενη και μεγάλη μείωση που αναφέρθηκε από το API είναι σχετικά μέτρια μέχρι στιγμής, όταν τη συγκρίνουμε με το πλήγμα που είχε υποστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι τιμές», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Η κατεύθυνση και το μέγεθος θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από τα δεδομένα της Διοίκησης Ενεργειακών Πληροφοριών αργότερα σήμερα για να διατηρηθούν τα κέρδη».

    Το West Texas Indermediate για παράδοση Νοεμβρίου ενισχυόταν κατά 71 σεντς, ή 1,3%, σε 54,33 δολάρια ανά βαρέλι στον New York Mercantile Exchange στις 7:48 π.μ. στο Λονδίνο. Ειχε κλείσει με πτώση 0,8% την Τρίτη, αφού έχει υποχωρήσει κατά 7,5% το τρίτο τρίμηνο.

    Το Brent για διακανονισμό Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο κατά 52 σεντς, ή 0,9%, στα 59,41 δολάρια ανά βαρέλι στον ICE Futures Europe Exchange, μετά την υποχώρηση κατά 3,1% την Τρίτη. Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το αργό πετρέλαιο διαπραγματευόταν με premium 5,22 δολαρίων έναντι του WTI για τον ίδιο μήνα.

    Εάν τα στοιχεία toy API επιβεβαιωθούν από τα δεδομένα της Διοίκησης Ενεργειακών Πληροφοριών, θα είναι η πρώτη πτώση των αποθεμάτων των ΗΠΑ εδώ και τρεις εβδομάδες. Τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg από 12 αναλυτές.

    Η μείωση κατά 1,59 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στην παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τότε που απεργίες εργαζομένων παρέλυσαν προσωρινά την πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας το 2002. Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε κατά 1,47 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, στα 8,36 εκατομμύρια, η χαμηλότερη μέση μηνιαία παραγωγή από το 2010.

    Άλλα νέα από την αγορά του πετρελαίου:

    • Ο Ισημερινός, ένας από τους μικρότερους παραγωγούς του ΟΠΕΚ, ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τον οργανισμό τον Ιανουάριο, καθώς θέλει να ενισχύσει τα έσοδα από το πετρέλαιο, ενώ ο οργανισμός περιορίζει την παραγωγή.
    • Η μέση ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή της Ρωσίας υπερέβη και πάλι τον στόχο του ΟΠΕΚ+ τον Σεπτέμβριο, ακόμη και αφού οι παραγωγοί προχώρησαν σε μεγαλύτερες περικοπές συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.
    • Παρ’ όλα τα προβλήματα, το σχιστολιθικό πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι η κινητήρια δύναμη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι ανακαλύψεις σε άλλα μέρη βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και επτά δεκαετίες, σύμφωνα με μελέτη της IHS Markit Ltd.
    • Οι βιομηχανίες διύλισης πετρελαίου αισθάνονται το κόστος των αμερικανικών κυρώσεων στις κινεζικές εταιρείες δεξαμενόπλοιων, με έναν τουλάχιστον επεξεργαστή της Νότιας Κορέας να αντιμετωπίζει ενδεχομένως περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετες χρεώσεις για την εξεύρεση εναλλακτικών μεταφορέων για μεταφορά αργού.



    ΣΧΟΛΙΑ