• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    SOS: Επικίνδυνες οι μεταγγίσεις αίματος για λόγους αντιγήρανσης!

    • Bloomberg


    Η λήψη πλάσματος αίματος από έναν νέο άνθρωπο και η έγχυσή του σε ένα ηλικιωμένο άτομο για να αποφευχθεί η γήρανση – μια θεραπεία που έχει συναρπάσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Silicon Valley – δεν έχει κανένα αποδεδειγμένο κλινικό όφελος, υποστηρίζει ο αρμόδιος οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων στις ΗΠΑ (FDA).

    Ο οργανισμός εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας την Τρίτη σχετικά με την έγχυση πλάσματος από νεαρούς δότες για την πρόληψη καταστάσεων όπως η γήρανση ή η απώλεια μνήμης ή για τη θεραπεία προβλημάτων όπως η άνοια, η νόσος του Parkinson, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Alzheimer και η διαταραχή μετατραυματικού στρες.

    «Δεν υπάρχει αποδεδειγμένο κλινικό όφελος από την έγχυση πλάσματος από νεαρούς δότες για τη θεραπεία, τον μετριασμό, την αντιμετώπιση ή την πρόληψη αυτών των καταστάσεων και υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος πλάσματος», ανέφερε η FDA σε δήλωση του Επιτρόπου Scott Gottlieb και του Peter Marks, επικεφαλής του βιολογικού κέντρου του οργανισμού.

    Η ιδέα της έγχυσης νεαρού αίματος για την καταπολέμηση της γήρανσης έχει προσελκύσει τεχνολογικούς επιχειρηματίες όπως ο δισεκατομμυριούχος Peter Thiel και εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο της εκπομπής του HBO “Silicon Valley” του 2017. Το φερόμενο ενδιαφέρον του Thiel προκάλεσε μία εταιρεία ονόματι Ambrosia, η οποία έχει γραφεία σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ και πωλεί ένα λίτρο πλάσματος αίματος από δωρητές ηλικίας 16 έως 25 ετών έναντι 8.000 δολαρίων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

    Ο ιστότοπος της Ambrosia ενημερώθηκε την Τρίτη για να δηλώσει ότι έχει «σταματήσει τις θεραπείες ασθενών», σε συμμόρφωση με την οδηγία της FDA.

    Οι Gottlieb και Marks ανέφεραν ότι καμία από τις θεραπείες πλάσματος δεν έχει περάσει από τις αυστηρές δοκιμές που απαιτούνται από τον οργανισμό. Σύμφωνα με την Ambrosia, τα πειράματα σε ποντίκια που ονομάζονται parabiosis έδωσαν την έμπνευση για να προσφέρουμε θεραπείες με νεαρό πλάσμα». Η έγκριση της FDA προϋποθέτει συνήθως δοκιμές σε ανθρώπους, πριν οι εταιρείες μπορέσουν να κάνουν έναν συγκεκριμένο ισχυρισμό υγείας για ένα προϊόν.

    «Οι αναφερόμενες χρήσεις αυτών των προϊόντων δεν πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς ή αποτελεσματικές», ανέφεραν ο Gottlieb και ο Marks. «Αποθαρρύνουμε έντονα τους καταναλωτές από τη χρήση αυτής της θεραπείας εκτός των κλινικών δοκιμών υπό την κατάλληλη θεσμική και κανονιστική εποπτεία».

    Το πλάσμα, το υγρό μέρος του αίματος, περιέχει πρωτεΐνες που βοηθούν στην πήξη του. Η έγχυση πλάσματος είναι εγκεκριμένη από την FDA για τραύματα ή σε ασθενείς των οποίων το αίμα δεν πήζει. Ωστόσο, σύμφωνα με την FDA, υπάρχουν κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των οποίων αλλεργικές αντιδράσεις, υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος, πνευμονική βλάβη και μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων.

    «Ανησυχούμε ότι ορισμένοι ασθενείς πέφτουν θύματα αδίστακτων ανθρώπων, οι οποίοι προβαίνουν σε θεραπείες πλάσματος από νέους δότες ως πανάκεια», ανέφεραν ο Gottlieb και ο Marks. «Τέτοιες θεραπείες δεν έχουν αποδεδειγμένα κλινικά οφέλη για τις χρήσεις για τις οποίες αυτές οι κλινικές τις διαφημίζουν και είναι δυνητικά επιβλαβείς».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Το είδος της σοκολάτας που βελτιώνει την όραση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Συγκίνηση στο MasterChef: Έφυγε ο πιο αγαπητός παίκτης (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Νέο εμπορικό – ψυχαγωγικό κέντρο διπλάσιο από το Athens Metro Mall από τον ομογενή Π. Κωνσταντίνου



    ΣΧΟΛΙΑ