• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σκάνδαλο Jeffrey Epstein: Πάνω από 600 εκατ. δολάρια στο fund αποζημίωσης των γυναικών που κακοποιήθηκαν


    Οι γυναίκες που έχουν κατηγορήσει τον δισεκατομμυριούχο Jeffrey Epstein για σεξουαλική κακοποίηση μπορούν να αρχίσουν να υποβάλλουν αξιώσεις για αποζημιώσεις από την περιουσία του, αξίας άνω των 600 εκατ. δολαρίων.

    Το ταμείο αποζημίωσης άνοιξε την Πέμπτη μετά από μήνες συζητήσεων με τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ, όπου ο Epstein είχε τεράστια ιδιόκτητη έκταση και ακίνητο, στο οποίο πήγαινε πολλά από τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες, που τον κατηγόρησαν για κακοποίηση. Το τελικό εμπόδιο επιλύθηκε αφού οι διαχειριστές του κτήματος συμφώνησαν να διαθέσουν κεφάλαια για μελλοντικές αξιώσεις, από τις Παρθένες Νήσους ή αλλού, και ενίσχυσαν τους κανόνες για την προστασία των δικαιωμάτων και της ιδιωτικότητας των γυναικών.

    Το πρόγραμμα «παρέχει στα θύματα που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από τον Jeffrey Epstein την ευκαιρία να επιλύσουν τις διαφορές τους εξωδικαστικά, μακριά από την τεράστια δημοσιότητα που θα πάρουν οι δημόσιες διαδικασίες και χωρίς το κόστος των δικαστικών εξόδων», δήλωσε η Jordana Feldman, διαχειρίστρια του ταμείου. Τόνισε ότι κανένα χρηματικό ποσό δεν θα μπορούσε να αναιρέσει τα δεινά τους, αλλά ότι το εμπιστευτικό πρόγραμμα προσέφερε «κάποιο μέτρο δικαιοσύνης και επιβεβαίωσης».

    Μεταξύ των λεπτομερειών που ανέφερε ήταν ότι: Δεν υπάρχει ανώτατο όριο για αξιώσεις και μπορεί να ληφθούν υπόψη οι ενάγοντες που, ως έφηβοι, στρατολόγησαν, υπό πίεση, άλλα κορίτσια στον κύκλο του Epstein.

    Η τελευταία διάταξη αντικατοπτρίζει «αυτό που είχαμε ακούσει και μάθει από πολλούς από τους δικηγόρους των θυμάτων», είπε η Feldman, «δηλαδή αυτό το δίκτυο στρατολόγησης κοριτσιών που έλεγαν στις φίλες τους,« Ξέρεις, μπορείς να βγάλεις λεφτά”.

    Η Γενική Εισαγγελέας των Παρθένων Νήσων Ντενίζ Τζορτζ είχε μπλοκάρει μια προηγούμενη πρόταση από το κτήμα του Epstein, διαφωνώντας με το αίτημά του ότι όσοι λάβουν χρήματα από το ταμείο συμφωνούν να παραιτηθούν από άλλα δικαιώματα. Η συμφωνία τελικά επιτεύχθηκε αφού το κτήμα συμφώνησε να μην χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρείχαν τα θύματα για να αμυνθεί έναντι οποιωνδήποτε άλλων ισχυρισμών που θα μπορούσαν να κατατεθούν.

    Ο Epstein διέθετε περιουσιακά στοιχεία που εκτείνονταν σε τουλάχιστον δύο ηπείρους, όπως ένα ιδιωτικό νησί και μία μαρίνα στις Παρθένους Νήσους, ανακτορικά σπίτια στη Φλόριντα, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, και ένα μεγάλο αγρόκτημα στο Νέο Μεξικό. Επίσης, εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτης τουλάχιστον έξι εταιρειών. Ο δισεκατομμυριούχος αυτοκτόνησε σε φυλακή του Μανχάταν τον περασμένο Αύγουστο μετά τη σύλληψή του με τις κατηγορίες σωματεμπορίας. Τη στιγμή του θανάτου του, είχε ακόμη στην κατοχή του αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και αεροπλάνο.

    Όσες γυναίκες υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα θα μπορούν να λάβουν χρήματα από τα το πακέτο αποζημιώσεων, που εκτιμάται περίπου στα 630 εκατ. δολάρια. Πρόσβαση σε αυτό μπορούν να αποκτήσουν μέσω ενός ιστότοπου, ενώ οι αξιώσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 25 Μαρτίου 2021.

    Περισσότερες από τρεις ντουζίνες γυναικών έχουν καταθέσει αγωγές σε ομοσπονδιακά και πολιτειακά δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση από την περιουσία του Epstein. Αρκετοί από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τα θύματα έχουν δηλώσει ότι οι πελάτισσες τους θα εξετάσουν το ενδεχόμενο προσφυγής στο ταμείο αποζημίωσης προκειμένου να προστατεύουν την ιδιωτικότητα τους, αν αυτό λειτουργήσει με δίκαιο τρόπο.



    ΣΧΟΛΙΑ