• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Συμφωνία μαμούθ 20 δισ. δολαρίων στον κλάδο του LNG

    • Bloomberg


    Συμφωνία ύψους σχεδόν 20 δισ. δολαρίων δολαρίων υπέγραψε το Κατάρ με ναυπηγεία της Νότιας Κορέας, με στόχο να εδραιώσει τη θέση του ως ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως.

    Το εμιράτο του Κόλπου έκλεισε συμφωνίες με τις Daewoo Shipbuilding & Marine EngineeringHyundai Heavy Industries και Samsung Heavy Industries, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η κρατική εταιρεία πετρελαίου Qatar Petroleum. Οι τρεις εταιρείες θα διαθέσουν ένα «μεγάλο μέρος» της δυνατότητας που έχουν για την κατασκευή πλοίων LNG στην Qatar Petroleum, έως το 2027.

    Η συμφωνία, που αποτιμάται στα 19,1 δισ. δολάρια, προβλέπει ότι θα κατασκευάσουν πάνω από 100 πλοία LNG για το Κατάρ, επισήμανε η Qatar Petroleum.

    Οι μετοχές των Daewoo Shipbuilding και Samsung Heavy σημείωσαν άλμα άνω του 15% στο χρηματιστήριο της Σεούλ.

    «Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για να ξεκινήσουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ναυπήγησης LNG στην ιστορία», ανέφερε ο Saad Al-Kaabi, CEO της QP και υπουργός Ενέργειας του Κατάρ. «Έχουμε εξασφαλίσει σχεδόν του 60% της παγκόσμιας δυνατότητας κατασκευής LNG μέχρι το 2027».

    Η QP υπέγραψε παρόμοια συμφωνία με την Hudong-Zhonghua Shipbuilding Group, θυγατρική της China State Shipbuilding τον Απρίλιο. Χρειάζεται ένας μεγαλύτερος στόλος LNG λόγω των νέων projects τόσο στο Κατάρ όσο και στις ΗΠΑ.

    Το Κατάρ “προχωρά ολοταχώς” με την επέκταση του δικτύου πεδίων εξόρυξης στο North Field, ανέφερε ο al-Kaabi. Αυτό θα αυξήσει τις ετήσιες εξαγωγές LNG της χώρας από τους 77 εκατ. τόνους σε 126 εκατ. τόνους μέχρι το 2027, τόνισε.

    Η QP θα αυξήσει την παραγωγή παρά τη μείωση των συνολικών δαπανών κατά περίπου 30%, που είχε ανακοινώσει ο Kaabi τον περασμένο μήνα. Το σχέδιο της μείωσης των δαπανών, ήταν αποτέλεσμα της κατάρρευσης της ζήτησης για LNG λόγω της πανδημίας, η οποία προκάλεσε την βουτιά τιμών σε ιστορικά χαμηλά.



    ΣΧΟΛΙΑ