• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σημάδια κόπωσης για το ευρώ μετά από το μεγαλύτερο ράλι ανόδου της δεκαετίας. Τι λένε οι αναλυτές

    • Bloomberg


    Το μεγαλύτερο ράλι ανόδου του ευρώ εδώ και σχεδόν μία δεκαετία εισέρχεται σε ασταθή εδάφη παρά το γεγονός ότι η διάθεση των επενδυτών για την ανάληψη ρίσκου επιστρέφει.

    Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα φρέναρε την Παρασκευή, μετά από την άνοδο οκτώ ημερών, που αποτελεί τη μεγαλύτερης διάρκειας ανοδική κίνηση από το 2011. Νωρίτερα έφτασε στο υψηλό τριών μηνών, στα 1,1384 δολάρια, με κέρδη άνω του 4,5% σε σχέση με το χαμηλό που κατέγραψε στις 25 Μαΐου.

    Σημαντική ώθηση έδωσε στο ευρώ την Πέμπτη η επέκταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Ωστόσο, ενώ η άνοδος του έναντι του δολαρίου και των άλλων νομισμάτων ξεπέρασε τα βασικά σημεία αντίσταση, ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές εφιστούν την προσοχή και οι τεχνικοί δείκτες δείχνουν προειδοποιητικά σημάδια.

    «Το ράλι του ευρώ που προκάλεσε η  ΕΚΤ εξαντλείται», δήλωσε ο Petr Krpata, αναλυτής της ING Bank μέσω email. Οποιαδήποτε «ουσιαστικά» κέρδη από το ευρώ θα προέλθουν κυρίως από την πτωτική τάση του δολαρίου παρά από τον επιπλέον θετικό αντίκτυπο της ΕΚΤ”, εξήγησε.

     

    RSI suggests the euro rally may run out of steam

     

    Ο επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος της Citigroup, Ebrahim Rahbari, πιστεύει τώρα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την κατοχύρωση κερδών, αν και ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος για το νόμισμα. Και ο Georgette Boele της ABN Amro λέει ότι είναι πρόωρο να περιμένουμε ένα «συνεχές ισχυρό ράλι» στο νόμισμα, καθώς οι «δύσκολες συζητήσεις» βρίσκονται μπροστά μας, όσον αφορά στο πρόγραμμα τόνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το ευρώ διαπραγματεύθηκε σε μεγάλο βαθμό ακολουθώντας την ανοδική πορεία των αγορών μετοχών εν μέσω αισιοδοξίας για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Μερικοί ανησυχούν ότι η πρόσφατη αύξηση της διάθεσης για περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου μπορεί να έχει διάρκεια και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το κοινό νόμισμα.

    Euro-dollar stalls at descending trendline from the February 2018 high

    “Αρκετοί αναλυτές πάντως παραμένουν σταθεροί στις αισιόδοξες εκτιμήσεις τους για το ευρώ. Τα ποσοτικά μοντέλα της Generale δείχνουν ότι το ευρώ βρίσκεται στην κορυφή της ομάδας των 10 νομισμάτων που οι επενδυτές θα πρέπει να ποντάρουν για περαιτέρω άνοδο.

    Ο Jordan Rochester της Nomura έχει «υψηλές προσδοκίες» για το ζεύγος ευρώ-δολαρίου μετά την περασμένη εβδομάδα, και άλλαξε τη θέση του σε long από short που ήταν πριν. Και ο Steven Englander της Standard Chartered λέει ότι η ευρωζώνη φαίνεται πιο ελκυστική.

    Το ευρωπαϊκό νόμισμα ξεπέρασε νωρίτερα και αρκετές τεχνικές αντιστάσεις έναντι του ιαπωνικού γιεν. Την Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 124,43, το υψηλότερο επίπεδο από το  Μάιο του 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ