• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε ποια χώρα οι CEOs είχαν κερδίσει μέχρι το μεσημέρι όσα ένας μέσος εργαζόμενος ολόκληρη τη χρονιά

    • Bloomberg


    Η χρονιά μπορεί μόλις να ξεκίνησε, αλλά μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων εταιρειών της Βρετανίας είχαν ήδη κερδίσει, από την 1η Ιανουαρίου, τόσα χρήματα όσα θα βγάλει ο μέσος εργαζόμενος όλο το 2019.

    Σύμφωνα με έκθεση του CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development) και του High Pay Center, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον δείκτη FTSE 100 θα έχουν εισπράξει τον ετήσιο μισθό ενός μέσου εργαζόμενου περίπου μέχρι τη 1 μ.μ. (ώρα Λονδίνου), δηλαδή δύο ώρες νωρίτερα από ό,τι πέρυσι. Και αυτό γιατί στο μεταξύ οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 11%.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι διευθύνοντες σύμβουλοι θα ξεπεράσουν τα κέρδη ολόκληρης της χρονιάς των εργαζομένων γυναικών ακόμη νωρίτερα, δηλαδή γύρω στις 8:30 π.μ.

    Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταστήσει πιο διαφανείς τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών και να θεσπίσει κανόνες που να δίνουν στους μετόχους τη δυνατότητα να έχουν άποψη σχετικά με τις αμοιβές τους, το χάσμα στις αμοιβές των CEOs και των εργαζομένων παραμένει επίμονα υψηλό. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών του FTSE κερδίζουν σήμερα 133 φορές περισσότερα χρήματα από τους εργαζόμενους, όταν το 1998 κέρδιζαν 47 φορές περισσότερο, με βάση τη μέση αμοιβή.

    «Για να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο, χρειαζόμαστε ανάπτυξη και καινοτομία, ενώ πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη αυτή θα είναι δίκαια κατανεμημένη”, δηλώνει ο d Luke Hilyard, διευθυντής του High Pay Centre στο Λονδίνο. “Το γεγονός ότι οι αποδοχές των διευθύνοντων συμβούλων φτάνουν να είναι 133 φορές υψηλότερες από αυτές  του μέσου εργαζόμενου στη Βρετανία υποδεικνύει ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμη πολλά σε αυτόν τον τομέα».

    Η ανισότητα που παρατηρείται στη Βρετανία αποτελεί αντανάκλαση μιας ευρύτερης αύξησης της εισοδηματικής ανισότητας στο σύνολο του ανεπτυγμένου κόσμου. Όταν η Theresa May έγινε πρωθυπουργός, επιχείρησε να μειώσει τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, δηλώνοντας ότι οι υπέρογκες αμοιβές είναι «το απαράδεκτο πρόσωπο του καπιταλισμού».

    Από την 1η Ιανουαρίου, μάλιστα, τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους όλες οι εταιρείες που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και απασχολούν περισσότερους από 250 υπαλλήλους υποχρεούνται από το ερχόμενο έτος να δημοσιοποιούν τις αμοιβές όλων των εργαζομένων τους και να αιτιολογούν τα ποσά που παίρνουν τα διευθυντικά στελέχη τους.

    Η εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ, ωστόσο, είναι ακόμη πιο έντονη, με την αναλογία των αποδοχών ενός CEO προς εκείνες ενός μέσου εργαζομένου να είναι 312:1 το 2017, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής (Economic Policy Institute) που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο. Κατά μέσο όρο, οι αποδοχές  των διευθύνοντων συμβούλων, με βάση τις 350 μεγαλύτερες εταιρείες στην Αμερική, ήταν 18% υψηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

    Το Institute of Economic Affairs, ένα δεξιόφρων think tank στο Λονδίνο, χαρακτήρισε την έκθεση για τη Βρετανία κόλπο το οποίο είχε ως στόχο να δημιουργήσει κλίμα ώστε οι εταιρείες να αναγκαστούν να μειώσουν τους μισθούς των διευθυντικών στελεχών τους. Αγνοεί το γεγονός ότι ο ρόλος των διευθύνοντων συμβούλων γίνεται όλο και πιο σημαντικός και ότι οι αποφάσεις τους μπορούν “να φτιάξουν ή να καταστρέψουν” μια εταιρεία, ανέφερε η ομάδα σε δήλωσή της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.



    ΣΧΟΛΙΑ