• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σε χαμηλό 23 ετών η παραγωγή γερμανικών αυτοκινήτων

    • Bloomberg


    Η παραγωγή γερμανικών αυτοκινήτων έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πλήττεται από τις συνέπειες ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

    Αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volkswagen, η BMW και η Daimler, παρήγαγαν 4,66 εκατομμύρια οχήματα σε γερμανικά εργοστάσια πέρυσι, τα λιγότερα από το 1996. Το λόμπι αυτοκινήτων VDA της χώρας, το οποίο δημοσίευσε τα στοιχεία τη Δευτέρα, ανέφερε ότι η μείωση κατά 9% ήταν αποτέλεσμα της μειούμενης ζήτησης από τις διεθνείς αγορές.

    Η βιομηχανία προετοιμάζεται για πιο δύσκολες ώρες φέτος. Η VDA προέβλεψε ότι οι παγκόσμιες παραδόσεις αυτοκινήτων θα πέσουν στα 78,9 εκατομμύρια οχήματα, από 80,1 εκατομμύρια το 2019.

    Η θέση της Γερμανίας ως παγκόσμιας παραγωγικής ατμομηχανής έχει οικοδομηθεί πάνω στη βιομηχανία αυτοκινήτων, αλλά οι ανησυχίες σχετικά με τη ρύπανση – που εντάθηκαν μετά το σκάνδαλο της Volkswagen το 2015 με τα «πειραγμένα» ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα – , οι εμπορικές συγκρούσεις και οι επιβραδυνόμενες οικονομίες έχουν από κοινού πλήξει τη ζήτηση. Η Daimler, η Volkswagen και ο προμηθευτής ανταλλακτικών Continental περικόπτουν θέσεις εργασίας για να μειώσουν το κόστος.

    Ταυτόχρονα, η βιομηχανία πρέπει να δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ για να αναπτύξει καθαρότερα οχήματα, δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης και να αντιμετωπίσει την εμφάνιση υπηρεσιών όπως η Uber, η οποία έχει ισοδύναμη με την Daimler αγοραία αξία.

    Η Γερμανία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις κανονιστικές απαιτήσεις για καθαρότερα οχήματα, διότι μάρκες όπως η BMW, η Porsche και η Audi επικεντρώνονται στην ισχύ και την απόδοση. Αυτό οδηγεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας να διερευνήσουν ασυνήθιστα projects.

    Στην έκθεση CES electronics στο Λας Βέγκας, η Mercedes-Benz της Daimler παρουσίασε ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο εμπνευσμένο από την ταινία Avatar. Το ηλεκτροκίνητο όχημα διαθέτει πλάγια κίνηση που θυμίζει καβούρι και βιομετρικούς ελέγχους που επιτρέπουν τη «συγχώνευση του ανθρώπου με τη μηχανή».

    Η εγχώρια αγορά αυτοκινήτων της Γερμανίας αναπτύχθηκε κατά 5% πέρυσι, αφού οι αγοραστές δήλωσαν 3,6 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα, ανέφερε η VDA, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2009. Ωστόσο, το σωματείο έχει εκτιμήσει ότι η αγορά αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος και έχει προβλέψει ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας θα επιταχυνθούν εν μέσω της μετάβασης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία απαιτούν λιγότερα εξαρτήματα και λιγότερη εργασία για τη συναρμολόγησή τους.

    Η χώρα ενίσχυσε το προβάδισμά που πρόσφατα απέκτησε έναντι της Νορβηγίας ως η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη, μετά την πώληση 63.281 ηλεκτρικών αυτοκινήτων πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μεταφοράς Αυτοκινήτων της χώρας (KBA).



    ΣΧΟΛΙΑ