• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Σχέδιο ιταλικού τύπου από την κυβέρνηση για την πώληση των κόκκινων δανείων

    • Bloomberg


    Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τις πωλήσεις κόκκινων δανείων, με σκοπό να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον πολύπαθο κλάδο, σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το συγκεκριμένο θέμα.

    Οι ελληνικές τράπεζες επιβαρύνονται με επισφαλή δάνεια ύψους 88,6 δισ. ευρώ (100 δισ. δολ.), τα οποία δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης της χώρας. Αυτό περιορίζει την ικανότητά τους να παρέχουν πίστωση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η τόνωση της ανάπτυξης, την ώρα που  η οικονομική ανάκαμψη δείχνει να επιταχύνεται.

    Η πρόταση περιγράφει ένα μοντέλο ιταλικού τύπου που προβλέπει τη μεταφορά χρεών σε οχήματα ειδικού σκοπού, τα οποία στη συνέχεια θα πουλούν ομόλογα σε επενδυτές, αναφέρουν πηγές στο πρακτορείο. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης πιθανές κρατικές εγγυήσεις για τις ασφαλέστερες δόσεις χρέους.

    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει άνοδο 2% από τις αρχές του έτους μετά την βουτιά κατά 50% που σημείωσαν το 2018 λόγω των αμφιβολιών ότι θα μπορέσουν να  εξυγιάνουν σύντομα τους ισολογισμούς τους.

    Η πρόταση της κυβέρνησης είναι μία από τις πολλές που έχουν διατυπωθεί, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται ανάλογο σχέδιο, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά από τους δανειστές των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σ’ ένα όχημα ειδικού σκοπού, το οποίο θα πουλά στη συνεχεία ομόλογα και θα χρησιμοποιεί τα έσοδα για την αγορά επισφαλών δανείων.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με το άρθρο του Bloomberg, έχει κι ένα άλλο σχέδιο που προβλέπει την διοχέτευση έως και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στις τράπεζες την επόμενη πενταετία με την επιδότηση μέρους των υποθηκών των νοικοκυριών.

     



    ΣΧΟΛΙΑ