• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Samsung: Σε αδιέξοδο οι κληρονόμοι για την αποπληρωμή φόρου 10 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg
    Jay Y. Lee, Εκτελεστικός πρόεδρος, Samsung Electronics

    Jay Y. Lee, Εκτελεστικός πρόεδρος, Samsung Electronics


    Από τα τέλη του 2021, η πλουσιότερη  οικογένεια της Νότιας Κορέας έχει τετραπλασιάσει τα δάνειά της στα 3 δισ. δολάρια, σε μία προσπάθεια να αποπληρώσει τον βαρύ φόρο κληρονομιάς ύψους σχεδόν 10 δισ. δολαρίων.

    Μετά τον θάνατο του Λι Κουν Χι, του πατριάρχη και για δεκαετίες επικεφαλής της Samsung Electronics CO, η οικογένειά του βρέθηκε αντιμέτωπη με βαριά φορολογία και ανακοίνωσε ένα σχέδιο αποπληρωμής σε έξι δόσεις για πέντε χρόνια.

    Δανεισμός μέσω εγγύησης μετοχών

    Πλέον τα δάνεια της οικογένειας με εγγύηση μετοχών έχουν εκτοξευτεί, σε μία προσπάθεια οι κληρονόμοι να διατηρήσουν τον έλεγχο της περιουσίας στα χέρια τους.

    «Δεν θα ήθελαν να πουλήσουν το μερίδιό τους σε μετρητά, γιατί αυτό θα επηρέαζε τον έλεγχο», εξηγεί ο Παρκ Σάνγκινγκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σεούλ, αιτιολογώντας την διόγκωση του χρέους μέσω εγγύηση μετοχών.

    Ο φόρος κληρονομιάς στη Νότια Κορέα έχει δεχθεί αρκετές επικρίσεις, με πολλούς αναλυτές να σημειώνουν ότι εξαιτίας του επιβαρύνονται οι μετοχές  των εταιρειών στους χρηματιστηριακούς δείκτες, που ελέγχουν οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες.

    Αυτό οδηγεί σε κάποιες περιπτώσεις σε σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των μετόχων, καθώς σε περίπτωση δανεισμού με εγγύηση μετοχών, οι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν την αύξηση της τιμής των μετοχών, καθώς αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στα φορολογικά τους βάρη. Για τους άλλους μετόχους όμως, η έκπτωση στη τιμή της μετοχής είναι ξεκάθαρα ασύμφορη.

    Εκπτώσεις στις μετοχές

    Μία πτώση της μετοχής, βέβαια, μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ και για τους κληρονόμους με τις πιέσεις από τα περιθώρια κέρδους να τους αναγκάσουν να πουλήσουν μέρος των συμμετοχών τους σε εταιρείες του ομίλου

    Το αδιέξοδο αυτό, για τους κληρονόμους της Samsung έχει οδηγήσει στο να παραμένουν οι μετοχές τεσσάρων εταιρειών του ομίλου, όμηροι του δικαστηρίου μέχρι την ολοκλήρωση της καταβολής του φόρου κληρονομίας.

    Η συνολική αξία των μετοχών σε ενέχυρο της οικογένειας ανέρχεται σε 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων περίπου το 50%  είναι εγγύηση για δάνεια. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αξία μεταξύ των 500 πλουσιότερων ανθρώπων που παρακολουθούνται από τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index μετά τον Larry Ellison, του οποίου οι μετοχές ως ενέχυρο αξίζουν 36,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

    Διαβάστε επίσης:

    AS Company: Διευκρινίσεις για την αύξηση των πωλήσεων από τα καταστήματα λιανικής

    Uni Systems-NRB: Αναλαμβάνουν έργο για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

    Η Warply και η Blue Marble λανσάρουν την πλατφόρμα NetΖeroNow



    ΣΧΟΛΙΑ