• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πτώση για τον χρυσό, κοντά στα 1.700 δολάρια, φέρνει η άρση των lockdowns

    • Bloomberg
    Χρυσός: Γιατί οι Γερμανοί σπεύδουν σε αγορές του πολύτιμου μετάλλου


    Ο χρυσός υποχώρησε, καθώς η έναρξη των κινήσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, περιορίζει την διάθεση για τοποθετήσεις στο ασφαλές καταφύγιο, με την τιμή του να βυθίζεται αρχικά κάτω από τα 1.700 δολάρια, πριν περιορίσει τις απώλειες και τους επενδυτές να εστιάζουν τις ανακοινώσεις των δύο κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του κόσμου.

    Το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε για τρίτη ημέρα, μετά την άνοδο των αμερικανικών μετοχών στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων, καθώς πολιτείες,  συμπεριλαμβανομένης της Φλόριντα, ανακοίνωσαν μέτρα για τη χαλάρωση των περιορισμών. Η Ιταλία, μια από τις χώρες που έχει πληγεί περισσότερο, είναι έτοιμη να ξεκινήσει να ανοίγει ξανά, παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

    Gold drops for a third day

    Αν και ο χρυσός παραμένει κοντά στο υψηλό επτά ετών, οι επενδυτές αμφισβητούν εάν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω κέρδη δεδομένης της επανεκκίνησης των οικονομιών. Ταυτόχρονα, παρακολουθούν τα κίνητρα τόνωσης των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών με στόχο να βοηθήσουν την ανάπτυξη, με την Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχουν προγραμματίσει ανακοινώσεις για την Τετάρτη και την Πέμπτη.

    Ενώ ο χρυσός πιέστηκε από την ισχυρή πορεία των μετοχών, «η κατάρρευση της ζήτησης λόγω του Covid-19 δεν μπορεί να διογκωθεί, η αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένει αυξημένη και τα πολύτιμα μέταλλα, ειδικά ο χρυσός, παραμένουν μια καλή αντιστάθμιση», δήλωσε ο Avtar Sandu, επικεφαλής εμπορευμάτων στην Phillip Futures Pte. Επιπλέον, η επανεκκίνηση της δραστηριότητας μπορεί να ανασταλεί και πάλι, είπε.

    Η spot τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 1,3%, στα 1.692,63 δολάρια ανά ουγγιά και στη συνέχεια βρέθηκε στα 1.702,51 δολάρια, στο Λονδίνο. Οι τιμές, οι οποίες σημείωσαν το προηγούμενο διάστημα ράλι μέχρι τα 1.747,356 δολάρια στις 14 Απριλίου, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012, έχουν χάσει συνολικά την Παρασκευή και τη Δευτέρα 1%.

    «Το αίσθημα κινδύνου συνεχίζει να περιορίζεται, καθώς όλο και περισσότερες οικονομίες κάνουν σχέδια για να ανοίξουν και πάλι, σταδιακά τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Howie Lee, οικονομολόγος της Oversea-Chinese Banking Corp. «Η Fed και η ΕΚΤ αναμένεται να κάνουν ανακοινώσεις που θα επηρεάσουν λίγο την αγορά αυτή την εβδομάδα. Θα είναι πρόωρο να πιστεύουμε ότι το χειρότερο έχει τελειώσει, και για αυτόν τον λόγο εκτιμώ ότι οι τιμές του χρυσού μπορεί να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα”.

    Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι και η πλατίνα κινήθηκαν πτωτικά, ενώ το παλλάδιο ενισχύθηκε.



    ΣΧΟΛΙΑ