• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Προβληματισμός στις αγορές πετρελαίου για τη χαμένη σαουδαραβική παραγωγή

    • Bloomberg
    Saudi Aramco


    Οι αγορές πετρελαίου παλεύουν με την αβεβαιότητα γύρω από το πόσο καιρό θα χρειαστεί η Σαουδική Αραβία για να αποκαταστήσει την παραγωγή, μετά τις καταστροφικές επιθέσεις που έβγαλαν νοκ-άουτ το 5% της παγκόσμιας προμήθειας αργού.

    Καθώς ο κρατικός παραγωγός πετρελαίου Saudi Aramco γίνεται όλο και λιγότερο αισιόδοξος ότι θα υπάρξει άμεση ανάκαμψη μετά τα πλήγματα που μείωσαν την παραγωγή της χώρας στο μισό, οι επενδυτές αναζητούν σαφήνεια σχετικά με το πόσο άσχημα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα. Αρχικά, αναφέρθηκε ότι σημαντικοί όγκοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να ρέουν ξανά μέσα σε λίγες μέρες, αλλά Σαουδάραβες αξιωματούχοι είπαν αργότερα σε έναν ξένο διπλωμάτη ότι αντιμετωπίζουν μια «σοβαρή» διαταραχή που μετριέται σε εβδομάδες και μήνες. Το αργό πετρέλαιο Brent διαπραγματευόταν μια ανάσα από τα 69 δολάρια ανά βαρέλι μετά από ένα άλμα-ρεκόρ τη Δευτέρα.

    «Υπήρξε μια πραγματική μετατόπιση στην κατανόηση του πόσο γρήγορα αυτή η χαμένη παραγωγή θα επιστρέψει στο δίκτυο», δήλωσε σε συνέντευξή της στην Bloomberg TV η Ann Berry, εταίρος της Cornell Capital LLC. «Η αρχική αντίδραση ήταν ότι το 100% θα επανέλθει πολύ γρήγορα, τώρα οι προοπτικές θα είναι πολύ πιο συντηρητικές από αυτό».

    Η χειρότερη από ποτέ αιφνίδια διαταραχή της παγκόσμιας προμήθειας πετρελαίου συνεχίζει να προκαλεί ντόμινο αντιδράσεων, καθώς τα ασφάλιστρα γεωπολιτικού κινδύνου εκτοξεύονται λόγω των ανησυχιών για αστάθεια στη Μέση Ανατολή και για πιθανά αντιποίνα εναντίον του Ιράν, το οποίο οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει για τα πλήγματα. Οι traders ενδέχεται να μην έχουν τιμολογήσει πλήρως τον αντίκτυπο των απωλειών εφοδιασμού, σύμφωνα με την Citigroup.

    Οι επιθέσεις, οι οποίες έπληξαν μία από τις σημαντικότερες πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας και ένα βασικό συγκρότημα επεξεργασίας, προκάλεσαν έναν από τους πιο θεαματικούς όγκους συναλλαγών στις αγορές πετρελαίου, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent να ενισχύονται κατά 19% σε δευτερόλεπτα στο άνοιγμα τη Δευτέρα, πριν καταγράψουν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο όλων των εποχών.

    Ήταν πιο συγκρατημένη η έναρξη των συναλλαγών την Τρίτη, με τα futures τόσο του Brent όσο και του West Texas Intermediate να υποχωρούν.

    Ο κρατικός παραγωγός Saudi Aramco έχασε περίπου 5,7 εκατομμύρια βαρέλια παραγωγής ανά ημέρα το Σάββατο, όταν 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν τη μονάδα Abqaiq και τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή του βασιλείου στο Khurais. Η πλήρης ανάκαμψη ενδέχεται να μην έρθει πριν από το τέλος του έτους, διατηρώντας από 1 εκατομμύριο έως 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως εκτός δικτύου, σύμφωνα με την Citigroup. Τα αποθέματα αργού στη Σαουδική Αραβία βρίσκονται σε «πιο κρίσιμη κατάσταση» από ό,τι πιστευόταν αρχικά, δήλωσε η τράπεζα.

    Ενώ η Aramco εξακολουθεί να αξιολογεί την κατάσταση της μονάδας Abqaiq και το εύρος των επισκευών, πιστεύει ότι λιγότερο από το ήμισυ της παραγωγικής ικανότητας της μονάδας μπορεί να αποκατασταθεί γρήγορα, δήλωσαν άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα και που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

    Η Saudi Aramco ενεργοποιεί αδρανείς υπεράκτιες πετρελαιοπηγές – τμήμα του «μαξιλαριού» πλεονάζουσας δυναμικότητάς της – για να αντικαταστήσει μέρος της χαμένης παραγωγής, ανέφερε ένα από τα άτομα. Η προμήθεια προς τους πελάτες της Aramco γίνεται επίσης με τη χρήση αποθεμάτων, αν και ορισμένοι αγοραστές καλούνται να αποδεχθούν διαφορετικές ποιότητες αργού πετρελαίου. Το βασίλειο έχει αρκετά εγχώρια αποθέματα για να καλύψει περίπου 26 ημέρες εξαγωγών, σύμφωνα με τη συμβουλευτική Rystad Energy A / S.

    Οι πελάτες προετοιμάζονται επίσης να αξιοποιήσουν τα στρατηγικά αποθέματα, εάν χρειαστεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ενέκρινε την απελευθέρωση πετρελαίου από το αμερικανικό Στρατηγικό Στρατιωτικό Αποθεματικό, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ), ο οποίος συμβάλλει στον συντονισμό των αποθεμάτων καυσίμων έκτακτης ανάγκης των βιομηχανικών χωρών, δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση.

    Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον ΔΟΕ για την αποδέσμευση αποθεμάτων εάν είναι απαραίτητο, ακολουθώντας μια παρόμοια ανακοίνωση από τη Νότια Κορέα.

    Η διαταραχή αυτή ξεπερνά την απώλεια του κουβεϊτιανού και του ιρακινού πετρελαίου τον Αύγουστο του 1990, όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν εισέβαλε στη γειτονική του χώρα. Επίσης, υπερβαίνει την απώλεια της ιρανικής παραγωγής πετρελαίου το 1979 κατά τη διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.

    Η αγορά ήταν σχετικά ήρεμη την Τρίτη μετά τα «πυροτεχνήματα» της προηγούμενης ημέρας, όταν το Brent σημείωσε άνοδο σχεδόν 12 δολαρίων το βαρέλι, πριν κλείσει μόλις πάνω από τα 69 δολάρια για τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδο από το 1988.

    Τα futures του Brent υποχωρούσαν κατά 22 σεντς, ή 0,3%, στα 68,80 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe στις 2:38 μ.μ. στη Σιγκαπούρη, ενώ ο WTI υποχωρούσε κατά 0,9% στα 62,34 δολάρια στο New York Mercantile Exchange. Το Brent διαπραγματεύεται σε premium 6,66 δολαρίων έναντι του WTI για τον ίδιο μήνα.

    Αν η μονάδα Abqaiq «χρειαστεί μήνες για να επιστρέψει στο δίκτυο, θα μπορούσαμε να δούμε το Brent να κινείται στα 70 έως 80 δολάρια ανά βαρέλι», ανέφερε σε σημείωμά του ο Vivek Dhar, αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia. «Μια ανταποδοτική επίθεση εναντίον του Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των τιμών του πετρελαίου».



    ΣΧΟΛΙΑ