• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πουλάει η Dogus, αγοράζει το Ντουμπάι

    • Bloomberg


    Σε συζητήσεις με την επενδυτική εταιρεία του κυβερνήτη του εμιράτου του Ντουμπάι, Sheikh Mohamed bin Rashid Al Maktoum, για την πώληση κάποιων από τα διασημότερα πολυτελή ξενοδοχεία της Ευρώπης φέρεται να βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος Ferit Sahenk στον οποίο ανήκει η Dogus Holding AS, η εταιρεία στην οποία ανήκουν τα ξενοδοχεία.

    Οι συζητήσεις, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, αφορούν ιστορικά ξενοδοχεία της Ευρώπης, όπως το Capri Palace στην Ιταλία, το Aldrovandi Villa Borghese στη Ρώμη και το Grand Hyatt της Κωνσταντινούπολης.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η Dubai Holding βρίσκεται ήδη στη διαδικασία του due diligence για τα Capri Palace και Aldrovandi.

    Η Dubai Holding είναι μία από τις τρεις μεγάλες κρατικές εταιρείες συμμετοχών του εμιράτου, στην οποία ανήκει, μεταξύ άλλων, και ο όμιλος Jumeirah Group, ο οποίος είναι πιθανό να αναλάβει και τη λειτουργία των ξενοδοχείων.

    Ο Sahenk, κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία, είχε προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο της φιλοξενίας, τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, μετά την πώληση του ποσοστού που κατείχε (31%) στην τουρκική τράπεζα Turkiye Garanti Bankasi AS έναντι σχεδόν 5,5 δισ. δολαρίων. Σήμερα, ωστόσο, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ αυξάνεται η ανησυχία ότι η «βουτιά» της τουρκικής λίρας θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την πρόσβαση των τουρκικών επιχειρήσεων σε νέα χρηματοδοτικά κεφάλαια.

    Τον Δεκέμβριο, η Dogus Holding κατέληξε σε συμφωνία με αρκετές τράπεζες για την αναδιάρθρωση δανείων ύψους περί τα 2,5 δισ. δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s Investors Service, η διαδικασία καθυστέρησε καθώς οι τράπεζες ζητούσαν από την εταιρεία να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία.

    Σημειώνεται επίσης ότι η Dogus συμφώνησε τον Νοέμβριο να πουλήσει το ξενοδοχείο Villa Magna στη Μαδρίτη στην μεξικανική RLH Properties έναντι 210 εκατ. ευρώ, ενώ κάποιους μήνες νωρίτερα είχε αποεπενδύσει και από δραστηριότητες στον κλάδο της εστίασης.

    Προχώρησε επίσης στην πώληση ποσοστού 25% της εταιρείας D-Marinas BV, η οποία έχει 10 μαρίνες σε Τουρκία, Ελλάδα και Κροατία, στην EBRD έναντι 70 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος της Dogus ξεπουλά ό,τι έχει και δεν έχει στη νότια Ευρώπη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα εποχή για το Hilton Αθηνών: Τα σχέδια Κωνσταντακόπουλου-Dogus



    ΣΧΟΛΙΑ