• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς ο πλουσιότερος άνθρωπος του Χονγκ Κονγκ διαφύλαξε την περιουσία του από την πολιτική κρίση

    • Bloomberg

    Li Ka-shing


    Την περίοδο κατά την οποία οι περιουσίες των μεγιστάνων στο Χονγκ Κονγκ γιγαντώθηκαν παράλληλα με την ηπειρωτική Κίνα, ο πλουσιότερος άνθρωπος της πόλης είχε ήδη επιλέξει να επενδύσει σε άλλες χώρες. Αυτή η κίνηση θωράκισε την εταιρεία-ναυαρχίδα του Li Ka-shing από τις επιπτώσεις των αναταραχών που επικρατούν τώρα στην πόλη.

    Η CK Hutchison Holdings Ltd., η οποία περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Li, συμπεριλαμβανομένων των λιμένων, των τηλεπικοινωνιών και των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, πραγματοποίησε στην έδρα της μόνο των 10% των εσόδων της πέρυσι. Το ποσοστό αυτό ανέρχονταν σε 16% το 2015 μετά από τη μεταφορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στην CK Asset Holdings Ltd. κατά την αναδιοργάνωση του ομίλου.

     

    Billionaire Li Ka-shing Appears For Last CK Hutchison Holdings Ltd. Annual General Meeting As Chairman
    Li Ka-shing Photographer: Anthony Kwan/Bloomberg

    Η προ ετών επέκταση της δραστηριότητας του ομίλου στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική και την Αυστραλία έχουν καταστήσει την CK Hutchison ως τον λιγότερο εκτεθειμένο μεταξύ των τεράστιων ομίλων του Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια των πολύμηνων πολιτικών διαμαρτυριών κατά του Πεκίνου που επιχειρεί να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο επί της ημιαυτόνομης πόλης. Μετά την υποχώρηση τους σε χαμηλό επταετίας αυτό το μήνα, οι μετοχές της εταιρείας έχουν ανακτήσει μέρος των απωλειών τους, ξεπερνώντας σε απόδοση τις τοπικές ανταγωνίστριες εταιρείες, την περασμένη εβδομάδα.

    Ο Li, 91 ετών, προέβλεψε τον κίνδυνο που υπήρχε εάν τοποθετούσε όλες τις επενδύσεις του σε ένα μέρος και άρχισε τη διασπορά τους πριν από 25 χρόνια, προκειμένου να «διασφαλίσει ότι θα βρίσκεται εκτός του Χονγκ Κονγκ όταν θα υπάρξει πρόβλημα», δήλωσε ο Richard Harris, διευθύνων σύμβουλος της Port Shelter Investment Management, με έδρα το Χονγκ Κονγκ. “Ο Li ξεχωρίζει εύκολα ως ο πιο έξυπνος από τους ισχυρούς επιχειρηματίες του Χονγκ Κονγκ.”

    Επρόσωποι της CK Hutchison και της CK Asset αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

    Μετά την σφαγή της πλατείας Τιενανμέν το 1989, ο Li – ο αποκαλούμενος “Σούπερμαν” από τους θαυμαστές του για τις επενδυτικές του κινήσεις – άρχισε να αναζητά περιουσιακά στοιχεία εκτός της Κίνας. Αγόρασε την Husky Oil Ltd. με έδρα τον Καναδά και επέκτεινε τις δραστηριότητές του στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Πέρυσι, οι επιχειρήσεις ενέργειας και τηλεπικοινωνιών αντιπροσώπευαν το 33% των κερδών της CK Hutchison πριν από τόκους και φόρους.

    Ο βραχίονας του real estate της οικογενειακής επιχείρησης είναι πιο εκτεθειμένος. Με περίπου το 73% των εσόδων της CK Asset να προέρχονται από το Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα, ο γιος του Li και διάδοχός του, Victor, ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του κοιτάζοντας στο εξωτερικό για να επεκτείνει τις επιχειρήσεις ακινήτων του ομίλου.

    Νωρίτερα αυτό το μήνα, η CK Asset συμφώνησε να καταβάλει 2,7 δισεκατομμύρια λίρες (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη Greene King Plc, η οποία εκμεταλλεύεται περισσότερα από 2.700 βρετανικά μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Ο Shaun Tan, αναλυτής της UOB Kay Hian στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι ο όμιλος επεξεργάζεται το ενδεχόμενο “γιγάντιων εξαγορών στο εξωτερικό” για περισσότερο από ένα χρόνο.

    Ωστόσο, ορισμένες από τις επενδύσεις του Li εκτός της Κίνας αντιμετωπίζουν γεωπολιτικούς κινδύνους. Αφού το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε τον Ιούνιο του 2016 για την έξοδο του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Li είπε ότι η χώρα και η Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν “σημαντική πρόκληση” για δύο έως τρία χρόνια, μια εκτίμηση που επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα. Οι μετοχές της CK Hutchison μειώθηκαν κατά 24% από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, σε σύγκριση με το κέρδος 23% του δείκτη Hang Seng με βάση το κλείσιμο στις 26 Αυγούστου στο Χονγκ Κονγκ.

     

    As Hong Kong unrest grinds on, Li's flagship starts to outperform

    “Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μακροχρόνιο μέλλον, αλλά η προνοητικότητα και η εξισορρόπηση μεταξύ διασποράς των επενδύσεων και παραμονής στην τοπική αγορά είναι πραγματικά σημαντική”, δήλωσε ο Fan, ειδικός στη διακυβέρνηση οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ασία. Τόνισε ότι εταιρείες με σημαντικό μερίδιο στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα θα πρέπει “να σκεφτούν σοβαρά τι μπορούν να κάνουν αλλού”.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ