• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πώς ένα χωριό στο Βόλγα έφερε το χάος στην αγορά πετρελαίου της Ευρώπης

    • Bloomberg

    Nikolayevka


    Οι κάτοικοι της Nikolayevka δεν είχαν και πολλά θέματα να κουτσομπολέψουν από τότε που ο ιδιοκτήτης του μουσείου βότκας πέθανε, γεγονός που οδήγησε στο κλείσιμο του μοναδικού τουριστικού αξιοθέατου της πόλης.

    Όμως τώρα που το χωριό αυτό, στην καρδιά της κεντρικής Ρωσίας, αποτέλεσε το επίκεντρο ενός διεθνούς πετρελαϊκού σκανδάλου, όλοι λένε ότι γνώριζαν πως θα συνέβαινε κάτι κακό.

    Στη συγκεκριμένη περιοχή, ανατολικά μιας στρογγυλής καμπής στον ποταμό Βόλγα, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι αρχές, διαβρωτικά χλωρίδια εισήλθαν στο 40.000 μιλίων δίκτυο πετρελαϊκών αγωγών της Ρωσίας, προκαλώντας για πρώτη φορά τη διακοπή της κύριας εξαγωγικής αρτηρίας στην Ευρώπη.

    Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να επιτεθεί στην κρατική εταιρεία Transneft, λέγοντας στις 30 Απριλίου ότι η κρίση προκάλεσε “τεράστια” ζημιά.  Οκτώ ημέρες αργότερα, οι ανακριτές κατηγόρησαν μία ομάδα ατόμων η οποία σε συνεργασία με κάποια τοπική εταιρεία, είχε πρόσβαση στο σύστημα της Transneft μέσω των γραμμών τροφοδοσίας που περνούσαν από το Nikolayevka.

    Η Valya Martinenko, ηλικίας 72 ετών, μπορεί να δει καθαρά το σημείο της μόλυνσης από την αυλή του μικρού μπλε εξοχικού σπιτιού που ζει ολόκληρη τη ζωή της. Είπε ότι η κυκλοφορία των βυτιοφόρων που την ξυπνούσαν τόσο στη διάρκεια της ημέρας όσο και τhς νύχτας, σταμάτησαν μυστηριωδώς εδώ και πάνω από ένα μήνα.

    “Δεν μου λείπουν” επισημαίνει, καθώς τα κοτόπουλα περνούν από τον κοντινό δρόμο. “Μόνο σκόνη δημιουργούσαν. Και δεν είχαν προσλάβει ποτέ ντόπιους.”

     Ο εκπρόσωπος της Transnet αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Τουλάχιστον τέσσερις από τους έξι υπόπτους έχουν τεθεί υπό κράτηση. Μεταξύ αυτών μια γυναίκα, η οποία είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας που ελέγχει την αποθήκη στο Nikolayevka. Ο πρώην ιδιοκτήτης της μονάδας, Roman Trushev, δήλωσε ότι πούλησε την αποθήκη πέρυσι. Ο Trushev δήλωσε στην εφημερίδα ότι ήταν στη Γερμανία όταν ξέσπασε το σκάνδαλο και ακύρωσε τα σχέδια του για να επιστρέψει στη Μόσχα.

    Ο επικεφαλής της Transneft, Nikolay Tokarev, ο οποίος υπηρέτησε στην KGB με τον Πούτιν στη Δρέσδη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε στη συνάντησή του με τον πρόεδρο ότι η εταιρεία διαθέτει περίπου 150 σημεία συγκέντρωσης σε όλη τη χώρα, παρόμοια με εκείνα του Nikolayevka. Τα περισσότερα από αυτά, όπως επισήμανε, διευθύνονται από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

    Η αραίωση του μολυσμένου πετρελαίου μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και να κοστίσει στην Transneft πάνω από 370 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον αναλυτή της Citigroup Inc. Ronald Smith. Το αλλοιωμένο αργό ενδέχεται να χρειαστεί να αναμιχθεί με καθαρό υλικό προκειμένου να αποφευχθεί να σημειωθούν ζημιές στα  διυλιστήρια.

    Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Dmitry Kozak είπε ότι η Transneft θα πληρώσει τον λογαριασμό για οποιαδήποτε υλική βλάβη υπέστησαν οι εταίροι της στη Λευκορωσία, την Πολωνία και αλλού, ως αποτέλεσμα των βρώμικων ροών. Το τελικό νούμερο θα είναι πιθανώς κάτω από τα 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας  Alexander Novak.

    Η Transneft πραγματοποιεί δοκιμές για τις προσμείξεις κάθε 10 ημέρες, οπότε αν το Nikolayevka ήταν η μόνη πηγή της μόλυνσης τότε η συγκέντρωση πρέπει να ήταν εξαιρετικά υψηλή, σύμφωνα με τον Rustam Tankaev, επικεφαλής της Infotek-Terminal στη Μόσχα. “Αν δεν ήταν ατύχημα, φαίνεται πιθανό να ήταν μια σκόπιμη πράξη”, επισήμανε.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ