• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Πολωνία και Ουγγαρία κατέληξαν σε συμφωνία με την Γερμανία για το Ταμείο Ανάκαμψης

    • Bloomberg


    Η Πολωνία και η Ουγγαρία συμφώνησαν με τη Γερμανία για την απεμπλοκή του προϋπολογισμού 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων άροντας το βέτο που είχαν θέσει μπλοκάροντας το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Ο συμβιβασμός βάζει τέλος στην αντιπαράθεση με τη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία να απειλούν να χαλάσουν τα σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης και το πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Οι δύο χώρες μπλόκαραν το πακέτο για την ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού, ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, εκτός από το Ταμείο ανάκαμψης, περιλαμβάνει επίσης τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2021 έως το 2027, επειδή αντιτίθενται στην προτεινόμενη σύνδεση της βοήθειας με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου.

    Εάν δεν υπήρχε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, η ΕΕ ήταν έτοιμη να λειτουργήσει για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια με προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης. Το Ταμείο ανάκαμψης δεν θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ (στην περίπτωση αυτή).

    Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας Γιάροσλαβ Γκόβιν δήλωσε ότι επετεύχθη συμβιβασμός με τη Γερμανία, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο, χωρίς όμως να έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Μια συμφωνία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή.

    “Προς το παρόν έχουμε συμφωνία μεταξύ της Βαρσοβίας, της Βουδαπέστης και του Βερολίνου”, δήλωσε ο Γκόβιν. «Πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης τις 24 υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.»

    Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών κατηγορούνται από τις Βρυξέλλες για παραβιάσεις θεμελιωδών δημοκρατικών κανόνων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

    Η αρνητική στάση Ουγγαρίας και Πολωνίας είχε οδηγήσει τις Βρυξέλλες στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς τη συμμετοχή τους.



    ΣΧΟΛΙΑ