• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ποιο είναι το Fund που αναζητά συνεχώς επενδύσεις υψηλού ρίσκου

    • Bloomberg

    Ingrid Albinsson (δεὐτερη απο δεξια) . CEO Fund AP7


    Το ράλι στις μετοχές μπορεί να συνεχίζεται όμως υπάρχουν funds που αναζητούν συνεχώς νέες επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Ένα από αυτά είναι το σουηδικό fund AP7. Το ταμείο συντάξεων που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 54 δις. δολ. επιδιώκει να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό του, συμπεριλαμβάνοντας επενδύσεις μικρότερης κεφαλαιοποίησης μετά τη μείωση της μόχλευσης που πραγματοποιεί από το 2015. «Θέλουμε να διαφοροποιηθούμε ώστε να έχουμε αποδόσεις καλύτερα προσαρμοσμένες στον κίνδυνο», αναφέρει η Ingrid Albinsson διευθύνουσα σύμβουλος του fund σε τηλεφωνικές της δηλώσεις στο Bloomberg. «Ο λόγος της προσπάθειάς μας να διαφοροποιηθούμε είναι για να διευρύνουμε το μετοχικό ρίσκο και την έκθεσή μας στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς», προσθέτει. Το ταμείο AP7 με έδρα της Στοκχόλμη, με χαρτοφυλάκιο που κατά το 90% έχει τοποθετήσεις στις διεθνείς χρηματαγορές, είναι η εναλλακτική λύση απέναντι στο κρατικό ταμείο συνταξιοδοτήσεων καθώς πάνω από 3 εκατ. Σουηδοί έχουν τοποθετήσει τις κύριες συντάξεις τους σε αυτό.

    Το ταμείο ακολουθεί εν πολλοίς τον δείκτη  MSCI All Country World και δεν στοιχηματίζει σε τακτική βάση σε συγκεκριμένες περιοχές ή κλάδους.

    Ingrid Albinsson (δεὐτερη απο δεξια) . CEO Fund AP7

    Ωστόσο χρησιμοποιεί τη μόχλευση για να δώσει ώθηση στις επενδύσεις του. Την τελευταία 5ετία το ταμείο έχει κατά μέσο όρο απόδοση  άνω του 20%, ποσοστό καλύτερο από εκείνα που ισχύουν για το 95% των ανταγωνιστικών ταμείων, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Σε ένα περιβάλλον όπου το premium των μετοχών ή οι υπερβολικές αποδόσεις των μετοχών έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν, το AP7 ήδη εδώ και μια διετία αποφάσισε να μειώσει τη μόχλευση του στο 125%, έναντι του σημείου αναφοράς του 135%.

    Η Άλμπινσον μπήκε στο fund το 2011, έχοντας προϋπηρεσία στη Swedbank Ab και την SEB AB για 20 χρόνια και όπως λέει, το premium του μετοχικού ρίσκου δεν θα πραγματοποιηθεί σε συμφωνία με τα ιστορικά επίπεδα. Μπορεί να είναι χαμηλότερο, αν κρίνει κανείς από τη μεγάλη άνοδο των τελευταίων ετών».

    Το ταμείο ωστόσο δεν εκφέρει άποψη για το πότε θα συμβεί αυτή η προσαρμογή. Υπάρχουν ακόμα οι προϋποθέσεις για κάποια χρόνια μικρότερων κερδών στις μετοχές, αναφέρει η ίδια.

    Το AP7 αύξησε το μερίδιό του στις αναδυόμενες αγορές πέρυσι και αξιολογεί τις επιλογές  που υπάρχουν για την έκθεσή της σε μικρές κεφαλαιοποιήσεις, σύμφωνα με την Άλμπινσον.

    Το ταμείο  βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης της διαφοροποίησης από την άποψη της διεύρυνσης του επενδυτικού της ορίζοντα, όπως για παράδειγμα μέσω της ανάληψης  υψηλότερου μεριδίου στις αναδυόμενες αγορές ενώ προσβλέπει και  στην προσθήκη νέων στρατηγικών όπως για παράδειγμα “παράγοντες ασφάλισης κινδύνου”.

    Ingrid Albinsson. CEO Fund AP7



    ΣΧΟΛΙΑ