• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Προς νέα άνοδο ο χρυσός, με τους ιδιώτες επενδυτές να αναλαμβάνουν δράση

    • Bloomberg
    ράβδοι χρυσού

    ράβδοι χρυσού


    Η επόμενη ώθηση στις τιμές του χρυσού θα προέλθει από τους επενδυτές λιανικής, καθώς οι κίνδυνοι παραμένουν ανοδικοί, σύμφωνα με την Standard Chartered Bank.

    Έχοντας ήδη εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερα από έξι χρόνια, ο χρυσός θα εξακολουθήσει να επωφελείται από τις ροές προς ασφαλή καταφύγια, σύμφωνα με τη Suki Cooper, αναλύτρια της τράπεζας για τα πολύτιμα μέταλλα. Οι τιμές θα είναι κατά μέσο όρο στα 1.510 δολάρια ανά ουγγιά το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και στα 1.570 δολάρια την ίδια περίοδο του επόμενου έτους, ανέφερε.

    Ο  χρυσός έχει ενισχυθεί κατά 16% φέτος, καθώς οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν το κόστος δανεισμού και η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνει εν μέσω του παρατεταμένου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενισχύοντας τη ζήτηση για assets-καταφύγια. Αν και μια κάποια διάθεση για ρίσκο επέστρεψε στις αγορές, με τις δύο χώρες να συμφωνούν σε έναν μερικό εμπορικό συμβιβασμό την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές εξακολουθούν να αυξάνουν τις επενδύσεις τους σε exchange-traded funds που συνδέονται με το πολύτιμο μέταλλο, με τις συμμετοχές να πλησιάζουν τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν παρατηρηθεί το 2012.

    «Παρόλο που έχουμε συμμετοχές σε ETFs και επενδύσεις τακτικής που φτάνουν σε υψηλά επίπεδα, πιστεύουμε ότι η retail ζήτηση θα είναι πραγματικά αυτή που οδηγήσει ακόμα ψηλότερα», ανέφερε η Cooper σε συνέντευξή της. «Οι επενδυτές λιανικής σχεδόν θέλουν μία επιβεβαίωση για περαιτέρω περικοπές επιτοκίων, κάποια αδυναμία στις αγορές μετοχών πριν στραφούν στον χρυσό. Το επόμενο υψηλό του 2020 πρόκειται να καθοδηγηθεί από την πλευρά των επενδυτών λιανικής».

    Τακτικοί επενδυτές

    Μία παρόμοια τάση σημειώθηκε το 2011, όταν η αρχική ώθηση καθοδηγήθηκε από τις ροές προς τα ETFs και τους τακτικούς επενδυτές, αλλά η ζήτηση λιανικής δεν ανταποκρίθηκε για ακόμα 12 έως 18 μήνες, δήλωσε η Cooper. Αν και η πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες έχει πυροδοτήσει βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπία στον χρυσό, η οποία θα μπορούσε να συνεχιστεί καθώς επιστρέφει η όρεξη για ανάληψη ρίσκου, οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι των τιμών είναι ανοδικοί, πρόσθεσε.

    Η τιμή spot του χρυσού ήταν σταθερή στα 1.493,75 δολάρια ανά ουγγιά την Τρίτη, μετά το ράλι του περασμένου μήνα, όταν έφτασε στα 1.557,11 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013. Οι τιμές είχαν φτάσει στα 1,921,17 δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2011.

    Οι υψηλές τιμές έχουν πλήξει την καταναλωτική ζήτηση, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές. Η κατανάλωση κοσμημάτων στην Κίνα προβλέπεται να μειωθεί φέτος κατά 4% σε περίπου 660 τόνους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Metals Focus Ltd. Οι εισαγωγές χρυσού από την Ινδία βυθίστηκαν τον Σεπτέμβριο στη χαμηλότερη μηνιαία εισροή των τελευταίων τουλάχιστον τριών ετών.

    Η Cooper πρόκειται να μιλήσει σε συνάντηση για την πρόβλεψη των τιμών στο συνέδριο Global Precious Metals Conference της London Bullion Market Association, ενώ ο James Steel, κύριος αναλυτής πολύτιμων μετάλλων της HSBC Securities (USA) Inc., θα ολοκληρώσει και θα βγάλει τα συμπεράσματα από την ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιείται φέτος στη Shenzhen της Κίνας.

    Ο χρυσός θα κλείσει το έτος στα 1.555 δολάρια και θα κλείσει το 2020 στα 1.605 δολ., δήλωσε ο Steel, επικαλούμενος την πιο χαλαρή νομισματική πολιτική παγκοσμίως, τις χαμηλές αποδόσεις και τους γεωπολιτικούς κινδύνους ως υποστηρικτικούς παράγοντες. Τόσο η HSBC όσο και η StanChart βλέπουν μια ακόμη μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve φέτος.

    Αν και ο Steel βλέπει δύο μεγάλες ανοιχτές προκλήσεις για τον χρυσό – τις προβλέψεις για ένα σταθερό δολάριο και την πτώση της φυσικής ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές, η οποία είπε ότι είχε βοηθήσει στον τερματισμό των προηγούμενων ράλι – είναι και πάλι αισιόδοξος. «Φαίνεται ότι το κοκτέιλ των παραγόντων που οδηγούν το χρυσό υψηλότερα βαραίνουν περισσότερο από εκείνους που θα τον υπονόμευαν», είπε.



    ΣΧΟΛΙΑ