• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Αργεντινή «παγώνει» τις τιμές των τροφίμων

    • Bloomberg


    Σε «πάγωμα» των τιμών για σειρά προϊόντων προχώρησε σήμερα, Τετάρτη, η κυβέρνηση της Αργεντινής, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τον αντίκτυπο της ύφεσης και των μέτρων λιτότητας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κυβέρνηση της Αργεντινής θα «παγώσει» τις αυξήσεις τιμών για 60 προϊόντα διατροφής τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, ενώ θα κρατήσει αμετάβλητο το κόστος της βενζίνης, του ρεύματος και των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατέληξαν σε συμφωνία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για να κρατήσουν σταθερές τις τιμές για το επόμενο πεντάμηνο.

    «Είμαστε πεπεισμένοι ότι για να μειωθεί ο πληθωρισμός μακροπρόθεσμα – και να τελειώσει αυτό το πρόβλημα που έχουμε εδώ και 75 χρόνια – είναι απαραίτητο να γίνουν βαθιές αλλαγές», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

    «Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, παίρνουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τους Αργεντίνους στη μεταβατική αυτή φάση», αναφέρεται επίσης.

    Τα μέτρα έρχονται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός έφτασε σχεδόν το 55% τον Μάρτιο, σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο σημείωσε άνοδο 4,7%. Ένας από τους λόγους στον οποίο οφείλεται ο επίμονος πληθωρισμός είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση μείωσε τις επιδοτήσεις για τις μεταφορές και το ρεύμα, κάτι που όφειλε να κάνει προκειμένου να συμμορφωθεί με τους στόχους που προβλέπει η συμφωνία της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Όμως και οι τιμές των τροφίμων και των ενδυμάτων έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

    Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Mauricio Macri, ο οποίος θα είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου βλέπει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχουν υπάρξει κατά τη διάρκεια της θητείας του.

    Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα δώσει περισσότερα δάνεια σε συνταξιούχους και εκπτώσεις για τα σούπερ μάρκετ σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάκαμψη της οικονομίας.



    ΣΧΟΛΙΑ