• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οκτώ αναλυτές προειδοποιούν: Τι θα γίνει στις αγορές μετά τη διάγνωση του Τραμπ με κορονοϊό

    • Bloomberg
    Σοκ στις παγκόσμιες αγορές μετά τη ρωσική επίθεση σε Ουκρανία

    Σοκ στις παγκόσμιες αγορές μετά τη ρωσική επίθεση σε Ουκρανία


    Η έντονη μεταβλητότητα, η πτώση των μετοχών και η καθυστέρηση της έγκρισης του νέου πακέτου μέτρων τόνωσης της οικονομίας αποτελούν μερικές από τις επιπτώσεις που αναμένουν οι επενδυτές μετά τη διάγνωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με Covid-19.

    Η εξέλιξη αυτή προσθέτει άλλο ένα στοιχείο αβεβαιότητας σε μια αγορά που έχει ήδη μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες για νομική διαμάχη ή πολιτικό χάος μετά την εκλογική αναμέτρηση στις 3 Νοεμβρίου. Τώρα, οι επενδυτές εστιάζουν σε ένα ακόμη πρόβλημα: το ενδεχόμενο ασθένειας του Τραμπ και πώς θα μπορούσε αυτό να επηρεάσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    «Η κίνηση της αγοράς αφορά λιγότερο τις εκλογές και περισσότερο την πιθανότητα ο Αμερικανός πρόεδρος να καταστεί ανίκανος να εκπληρώσει τα καθήκοντα του», δήλωσε ο David Stubbs, επικεφαλής στρατηγικής αγορών στη JP Morgan International Private Bank. «Αυτό θα προκαλούσε σημαντική αβεβαιότητα στην πολιτική και τις γεωπολιτικές προοπτικές. Πρόκειται σαφώς για ένα γεγονός υψηλού ρίσκου και οι αγορές το αντιμετωπίζουν ανάλογα”.

    Άλλοι επενδυτές πιστεύουν ότι το θετικό τεστ του Τραμπ δεν θα επηρεάσει τις αγορές μακροπρόθεσμα, ειδικά εάν δεν εμφανίσει συμπτώματα.

     
    S&P 500 contracts slid sharply, then recovered some of the losses

    Ακολουθούν ορισμένες εκτιμήσεις για την περαιτέρω πορεία των αγορών:

    10% διόρθωση

    «Αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές και θα μπορούσαμε να δούμε μια διόρθωση 10% στις μετοχές των ΗΠΑ, που πιθανότατα θα επηρεάσουν και τις ασιατικές μετοχές”, δήλωσε ο Gary Dugan, διευθύνων σύμβουλος του Global CIO Office.

    Μακροπρόθεσμα, οι άνθρωποι θα δουν μεγαλύτερη αντίθεση μεταξύ της Ασίας και των ΗΠΑ στις μετοχές. Η Ασία έχει πολιτική σταθερότητα και ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας στο βορρά. Για άτομα που αναζητούν τοποθετήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό καθιστά την Ασία πιο ελκυστική”.

    Δυνατότητα ανάκαμψης

    «Εάν ο Τραμπ είναι απλώς θετικός αλλά όχι άρρωστος, οι αγορές θα μπορούσαν να ανακάμψουν», δήλωσε η Patrice Gautry, επικεφαλής οικονομολόγος της UBP στη Γενεύη. «Τα αμερικανικά θεσμικά όργανα είναι ισχυρά και ο Αντιπρόεδρος Pence θα πρέπει να ηγηθεί της εκστρατείας και των υποθέσεων, εάν χρειαστεί», λέει.

    Και προσθέτει: «Ο Τραμπ μπορεί να συνεχίσει να διαχειρίζεται τα πράγματα από τον Λευκό Οίκο, οπότε οικονομικά οι ζημιές περιορίζονται, αρκεί να είναι απλά θετικός και όχι πραγματικά άρρωστος».

    Το κλειδί των εκλογών

    «Πρόκειται για μία νέα παράμετρο στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της σκληρής προεκλογικής περιόδου με τις έντονες αντιπαραθέσεις”, δήλωσε ο Paul Craig, διευθυντής χαρτοφυλακίου της Quilter Investors.

    «Οι εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ παραμένουν στα όρια τους, οπότε οποιαδήποτε εξέλιξη αυξάνει την αβεβαιότητα και τελικά θα επηρεάσει την ψυχολογία της αγοράς”.

    Δεν υπάρχει διαρκές ζήτημα

    «Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι το θετικό τεστ του Προέδρου Τραμπ θα αποτελέσει ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα για τις αγορές μετά το αρχικό σοκ, το οποίο τώρα υποχωρεί», εκτίμησε ο Roger Jones, επικεφαλής μετοχών στην London & Capital.

    “Ο μόνος τρόπος με τον οποίο αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό ζήτημα είναι εάν οι εκλογές χρειαστεί να αναβληθούν, οπότε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρξει μία μεγαλύτερη αντίδραση”, τόνισε. “Ωστόσο, έχουμε πάνω από ένα μήνα έως την ημέρα των εκλογών, οπότε κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο”.

    Hedge έναντι S&P

    «Οι επενδυτές θα πρέπει να αντισταθμιστούν τη θέση τους έναντι του S&P», δήλωσε ο Justin Tang, επικεφαλής ανάλυσης για την Ασία, στη United First Partners στη Σιγκαπούρη. «Οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν αντισταθμίσει τις θέσεις τους, μετά από όσα συνέβησαν τον Μάρτιο. Πολλά εξαρτώνται από το τι θα συμβεί τις επόμενες επτά ημέρες”.

    “Εάν ο Τραμπ χρειαστεί να νοσηλευτεί θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά εάν είναι ασυμπτωματικός, η αστάθεια μπορεί να περιοριστεί”.

    Προβληματισμός για την οικονομική τόνωση

    «Αναμφίβολα οι αγορές φοβήθηκαν από την είδηση για την ασθένεια του Προέδρου», δήλωσε ο Russ Mold, επικεφαλής επενδύσεων της AJ Bell. “Μπορεί αυτό να μειώσει περαιτέρω τις πιθανότητες να ψηφιστεί ένα πακέτο τόνωσης από το Κογκρέσο στο άμεσο μέλλον”.

    “Δεδομένου ότι οι αγορές ελπίζουν για περισσότερα κίνητρα, φορολογικά ή οικονομικά, η έλλειψη τους θα είναι ανησυχητική, δεδομένης της εύθραυστης φύσης της ανάκαμψης”, είπε.

    Αδυναμία δολαρίου

    «Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω αδυναμία του δολαρίου καθώς έρχεται σε μία περίοδο που είναι πιθανό το ενδεχόμενο το πακέτο τόνωσης της οικονομίας στις ΗΠΑ να εγκριθεί μετά τις εκλογές”, δήλωσε ο Jun Kato, επικεφαλής ανάλυσης της αγοράς στη Shinkin Asset Management. «Αυτό μπορεί επίσης να πιέσει την Fed για να δώσει έναν πιο αισιόδοξο τόνο που θα επηρεάσει τις αποδόσεις στις ΗΠΑ και θα επιβαρύνει το δολάριο”.

    Το γιεν μπορεί να ανέβει στα 104 δολάρια, εκτίμησε ο Kato.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ