• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο Ρώσος επενδυτής που κερδίζει πάνω από 1 δισ. δολάρια την ώρα που οι μετοχές της Xiaomi βυθίζονται

    • Bloomberg

    Yuri Milner


    Ο Ρώσος Yuri Milner κατάφερε να καταγράψει θεαματικές αποδόσεις από τη μετοχή της εταιρείας Xiaomi Corp., ακόμη και μετά τη δραματική πτώση που σημείωσε μετά την δημόσια εγγραφή της, πέρυσι.

    Το Apoletto fund του Milner και οι επενδυτές του κατέχουν μετοχές της Xiaomi αξίας 1,8 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το δείκτη Bloomberg Billionaires. Απέκτησε το ποσοστό του έναντι 457 εκατ. δολαρίων πριν από τη δημόσια εγγραφή του περασμένου Ιουλίου, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας.

    Ο Milner, ο οποίος ήταν από τους πρώτους επενδυτές και στις εταιρείες Facebook και Alibaba Group Holding, τετραπλασίασε τα χρήματα του ακόμη και όταν η χρηματιστηριακή αξία της Xiaomi βυθίστηκε χάνοντας πάνω από 18 δις. δολάρια μετά την δημόσια εγγραφή. Μάλιστα, η πτώση επιταχύνθηκε όταν έληξε η εξάμηνη περίοδος δέσμευσης στις 9 Ιανουρίου 2019, καθώς ορισμένοι επενδυτές έσπευσαν να πουλήσουν τις μετοχές τους.

    H περιουσία του Milner ανέρχεται στα 3,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires. Είναι επίσης ομόρρυθμος εταίρος στην DST Global, η οποία κατέχει μερίδια στις εταιρείες Revolut Ltd. και Robinhood Markets Inc.

    Ο εκπρόσωπος του Milner δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

    Το Apoletto κατείχε στις 9 Ιανουαρίου ποσοστό 4,99% των εισηγμένων μετοχών της Xiaomi, σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ. Περίπου 3,5% των μετοχών διανεμήθηκε στους επενδυτές του fund την περασμένη εβδομάδα. Έτσι, το ποσοστό του υποχώρησε κάτω από το όριο που απαιτείται για την υποχρεωτική γνωστοποίηση του στις χρηματιστηριακές αρχές και δεν είναι γνωστό αν οι επενδυτές έχουν ήδη πουλήσει τις μετοχές τους.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Xiaomi Lei Jun και ο CFO Chew Shou Zi συμφώνησαν να παρατείνουν το «κλείδωμα» των μετοχών για 365 ημέρες επιπλέον.

    Ο Lei και επτά ακόμη συν-ιδρυτές της Xiaomi είχαν συνολικά ποσοστά αξίας 26,3 δισ. δολαρίων κατά την περίοδο της δημόσια εγγραφής. Η αξία των ποσοστών υποχώρησε στα 15,1 δισ. δολάρια την Πέμπτη, αν υποθέσουμε ότι κανένας από αυτούς δεν έχει πουλήσει μετοχές.

    Lei Jun, CEO της Xiaomi



    ΣΧΟΛΙΑ