• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αγγλίας ποντάρει για δεύτερη φορά στην ίδια εταιρεία

    Jim Ratcliffe


    Έχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια αφότου ο Jim Ratcliffe αγόρασε μέρος της επιχείρησης πετροχημικών της BP Plc για να προχωρήσει στην ίδρυση της Ineos Group Holdings SA και τώρα, που είναι πλέον δισεκατομμυριούχος, αγοράζει και την υπόλοιπη εταιρεία.

    Η Ineos συμφώνησε τη Δευτέρα, να πληρώσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια για περίπου 15 εργοστάσια, τα οποία θα επανενώσει με τα τα προηγούμενα περιουσιακά στοιχεία της BP, τα οποία ο Ratcliffe είχε αποκτήσει έναντι περίπου 9 δισ. δολαρίων, το 2005. Ο βρετανικός κολοσσός χημικών θα προσπαθήσει τώρα να βελτιώσει και να επεκτείνει τα εργοστάσια, σύμφωνα με το στέλεχος της Ineos, Tom Crotty.

    “Το ερώτημα τότε ήταν γιατί δεν αγοράσαμε αυτά τα εργοστάσια, αλλά δεν ήταν προς πώληση», είπε ο Crotty. «Πάντα ήταν ένα κομμάτι που μας έλειπε”.

    Τα χημικά εργοστάσια της Ineos και της BP λειτουργούν παράλληλα σε ορισμένες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Hull στην Αγγλία και της βελγικής πόλης Geel. Η εξαγορά, η οποία περιλαμβάνει πετροχημικά και ακετύλια, θα συμβάλει στην επέκταση της  Ineos στον πολυεστέρα και θα αυξήσει την έκθεση της στις ασιατικές αγορές, όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ινδονησία.

    Για την BP, η συμφωνία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση του ισολογισμού της και την επιτάχυνση της απομάκρυνσης της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία έχουν πληγεί από την πανδημία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Bernard Looney έχει επίσης δεσμευτεί να εξαλείψει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

     

    Britain's Richest Man Jim Ratcliffe Launches Team Ineos Ahead Of The Tour Of Yorkshire
    Jim Ratcliffe

    Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αγγλίας

    Ο Ratcliffe έφτιαξε την περιουσία των 19,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συγκεντρώνοντας περιουσιακά στοιχεία που δεν ήθελαν μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, σε μία πιο συνεκτική ομάδα, η οποία τώρα κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών χημικών στον κόσμο. Ο 67χρονος εξακολουθεί να κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο και παραμένει η κινητήρια δύναμη πίσω από την Ineos. Σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Ο χημικός μηχανικός, ο οποίος έγινε χρηματοοικονομικός σύμβουλος, ξεκίνησε το 1998 με τη μίσθωση ενός πρώην εργοστασίου χημικών της BP στην Αμβέρσα του Βελγίου. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών, το χρησιμοποίησε ως βάση για την πραγματοποίηση πολλαπλών εξαγορών από τους αντιπάλους του – συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας του 2005 με την BP – αποκτώντας τη φήμη ότι είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής.

    Παράλληλα με τα χημικά, ο Ratcliffe έστρεψε το ενδιαφέρον του και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς μιας ελβετικής ομάδας ποδοσφαίρου και μιας εταιρείας με τζάκετ μοτοσικλετών, ενώ είναι χορηγός σε ομάδες ποδηλασίας και ιστιοπλοΐας. Όντας ενθουσιώδης οδηγός ο ίδιος, χρηματοδοτεί επίσης την ανάπτυξη οχημάτων παντός εδάφους.

    Ο Ratcliffe ενορχήστρωσε τη συμφωνία με την BP χωρίς οικονομικούς συμβούλους και οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε μεγάλο βαθμό εξ αποστάσεως λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Η συμφωνία θα χρηματοδοτηθεί χρησιμοποιώντας κεφάλαια που συνδέονται με τις θυγατρικές της Ineos, Styrolution και Innovene, δήλωσε ο Crotty, και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.



    ΣΧΟΛΙΑ