• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG πραγματοποιεί έργα επέκτασης ύψους 29 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg

    Saad Al-Kaabi, CEO QP


    Το Κατάρ προσέλαβε μηχανικούς προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα επέκτασης της ικανότητας της για παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ύψους 29 δισ. δολαρίων. Στόχος του είναι να παγιώσει τη θέση του ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων στον κόσμο.

    Ενώ η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και άλλοι παραγωγοί αυξάνουν την παραγωγή τους, η παραγωγική ικανότητα LNG του Κατάρ παρέμεινε κατά κύριο λόγο σταθερή για μια δεκαετία. Το φυσικό αέριο, μια εναλλακτική λύση για το αργό πετρέλαιο, θεωρείται ως σημαντικό καύσιμο για τη γεφύρωση της παγκόσμιας μετάβασης από το πετρέλαιο στην ηλιακή ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Η κρατική Qatar Petroleum επέλεξε την Chiyoda της Ιαπωνίας και την TechnipFMC με έδρα το Λονδίνο για να πραγματοποιήσει κατασκευαστικές εργασίες αξίας περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και ο Διευθύνων Σύμβουλος της QP Saad Al-Kaabi σε τελετή υπογραφής στη Ντόχα, τη Δευτέρα.

    «Αυτή ήταν η κύρια σύμβαση που περιμέναμε να υπογράψουμε για να ολοκληρώσουμε το κόστος του έργου», δήλωσε ο Kaabi. Η QP θα συνάψει συμφωνία για την κατασκευή δεξαμενών αποθήκευσης εντός των επόμενων δύο εβδομάδων και θα υπογράψει σχεδόν όλες τις άλλες σχετικές με το έργο συμφωνίες, μέχρι το τέλος του έτους, επισήμανε.

    Qatar Leads

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο LNG στον κόσμο που πρόκειται να υλοποιηθεί και θα αυξήσει την ετήσια παραγωγή του Κατάρ σε 110 εκατομμύρια τόνους ετησίως από 77 εκατομμύρια τόνους.

    Η QP έχει κλείσει μέρος της προγραμματισμένης χωρητικότητάς της ειδικά για αγοραστές στην Ευρώπη. «Δεν ανησυχώ όσον αφορά το μάρκετινγκ», είπε ο Kaabi.

    Η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips και άλλες εταιρείες ενέργειας ως δυνητικούς εταίρους για την υλοποίηση κοινοπραξιών που θα συμμετάσχουν στο 30% του έργου επέκτασης, εξήγησε. Η QP θα εκδώσει τα έγγραφα του διαγωνισμού την επόμενη εβδομάδα και θα επιλέξει έναν εταίρο έως το τέλος του έτους ή θα προτιμήσει να αναπτύξει το έργο μόνης της, τόνισε.

    Οι επενδυτές

    Καθένας από τους μετόχους θα είναι υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση του δικού του τμήματος της επένδυσης, είπε. Αρκετοί Ασιάτες αγοραστές LNG επίσης επιθυμούν να επενδύσουν στο έργο και η QP αξιολογεί και αυτές τις προσφορές, σύμφωνα με τον Kaabi.

    Οι εταιρείες που βοήθησαν στην κατασκευή και τη χρηματοδότηση των προηγούμενων έργων LNG του Κατάρ έχουν περισσότερες πιθανότητες να συμμετάσχουν στην επέκταση, ανέφερε η Credit Suisse σε ένα ηλεκτρονικό σημείωμα. Η ExxonMobil έχει επενδύσει σε όλα εκτός από δύο από τις δύο προηγούμενες εγκαταστάσεις LNG του Κατάρ ή τις γραμμές παραγωγής. Η Total, η ConocoPhillips και η Royal Dutch Shell, μεταξύ άλλων, έχουν επενδύσει επίσης.

    Η αδυναμία προσέλκυσης τόσο μεγάλων εταίρων θα θεωρηθεί πιθανώς αποτυχία για το Κατάρ, δήλωσε η Credit Suisse.

    The break-even price for Qatar's LNG expansion is below historic spot rates

    Το Κατάρ σκοπεύει να αυξήσει ακόμη περισσότερο την παραγωγική του ικανότητα – σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως – έως το 2027.

    Η QP δεν θα χρειαστεί πλήρη διαδικασία υποβολής προσφορών, επειδή τα περισσότερα συμβόλαια που υπογράφηκαν για την πρώτη επέκταση περιλαμβάνουν option για την επόμενη φάση. Μπορεί να χρειαστεί μόνο να ζητήσει προσφορές για την παροχή δύο επιπλέον LNG train, δήλωσε ο Kaabi.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ