• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο Ερντογάν παρουσιάζει το σχέδιο «εγχώριων αυτοκινήτων» επένδυσης 3,7 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο «εγχώριων αυτοκινήτων» της Τουρκίας αποκαλύφθηκαν λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη παρουσίαση του πρωτότυπου του οχήματος την Παρασκευή, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει πακέτο κινήτρων για να υποστηρίξει την προσπάθεια.

    Η τουρκική Automobile Joint Venture Group, ή η TOGG, η οποία αποτελείται από πέντε εταιρείες και μια οργάνωση-ομπρέλα επιχειρήσεων, θα δημιουργήσει ένα εργοστάσιο στην Προύσα, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Η επένδυση των 22 δισ. λιρών (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) θα επιτρέψει την παραγωγή πέντε μοντέλων και συνολική παραγωγή 175.000 οχημάτων ετησίως.

    Το πρώτο όχημα, ένα C-SUV, θα κυκλοφορήσει το 2022, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της TOGG. Η κοινοπραξία έχει δώσει κάποιες πρώτες εικόνες για το όχημα στη σελίδα της στο Twitter τις τελευταίες ημέρες. Το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε από την Pininfarina της Ιταλίας, ανέφερε η εφημερίδα Dunya στις 11 Δεκεμβρίου.

    Το έργο αναμένεται να συνεισφέρει 50 δισεκατομμύρια δολάρια στην τουρκική οικονομία για τα 15 χρόνια μετά το 2022, σύμφωνα με τον Mehmet Gurcan Karakas, διευθύνοντα σύμβουλο της κοινοπραξίας.

    Η επένδυση θα απολαμβάνει σημαντικών φοροαπαλλαγών, δωρεάν κατανομής γης, μείωσης επιτοκίων και εγγύησης αγοράς 30.000 οχημάτων από την κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2035, σύμφωνα με το διάταγμα. Οι επενδυτές υποχρεούνται να παράσχουν τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμύρια λίρες σε μετρητά ως κεφάλαιο μέχρι το τέλος του 2023.

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να οδηγήσει το πρωτότυπο όχημα την Παρασκευή, αφού το αυτοκίνητο παρουσιαστεί στη βορειοδυτική πόλη Gebze, κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν προέτρεψε για πρώτη φορά τις τουρκικές εταιρείες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κατασκευάσουν ένα εγχώριο όχημα το 2011. Περισσότερα από έξι χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε μια κοινοπραξία, η οποία περιλαμβάνει τους ομίλους Anadolu, BMC, Kok Group, Turkcell και Zorlu Holding.

    Η Τουρκία ήταν η 9η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Διανομέων Αυτοκινήτων. Συνολικά 316.427 αυτοκίνητα πωλήθηκαν στη χώρα τους πρώτους 11 μήνες του 2019, μειωμένα κατά 26% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.



    ΣΧΟΛΙΑ