• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο χρόνος τελειώνει για την Bang & Olufsen

    Ole Andersen


    Την περασμένη δεκαετία, οι επενδυτές στην εμβληματική εταιρεία πολυτελών τηλεοράσεων και στερεοφωνικών Bang & Olufsen είχαν απέναντί τους μόνο έναν πρόεδρο. Αλλά κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, είχαν τέσσερις διευθύνοντες συμβούλους. Έχουν επίσης δει την αξία της επένδυσής τους να μειώνεται κατά 40%.

    Είναι μια ιστορία που δείχνει ότι είναι καιρός οι μέτοχοι της Bang & Olufsen να αρχίσουν να αμφισβητούν τον ρόλο του προέδρου, Ole Andersen, σύμφωνα με τον Per Hansen, οικονομολόγο επενδύσεων στη συμβουλευτική Nordnet στην Κοπεγχάγη.

    Ο Hansen λέει ότι ο Andersen «δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά» να συνεχίσει να αλλάζει τους CEOs. Η Bang & Olufsen, η οποία πακετάρει την πιο προηγμένη τεχνολογία ήχου και εικόνας σε έναν διαβόητα ακριβό σχεδιασμό, έχει εκδώσει τρεις προειδοποιήσεις κερδών τον περασμένο χρόνο, προκαλώντας απώλεια της αγοραίας αξίας της κατά 60% από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

    Ο 63χρονος Andersen είναι μια επιβλητική προσωπικότητα στους εταιρικούς κύκλους της Δανίας. Όμως τα πράγματα άλλαξαν δραματικά το περασμένο έτος, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί από πρόεδρος της Danske Bank εν μέσω ενός σκανδάλου ξεπλύματος χρήματος ύψους 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο εξακολουθεί να διερευνάται.

    Ο Andersen υποστηρίζει ότι η ιστορία του στην Danske δεν επηρεάζει το ρόλο του στην Bang & Olufsen. Λέει επίσης ότι δεν σκέφτεται να αποχωρήσει από τις ευθύνες του στην εταιρεία.

    «Είχαμε μόλις μια ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων και υπήρξε πολύ ισχυρή υποστήριξη μεταξύ των μετόχων προς εμένα», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη την Τρίτη. «Εφόσον έχω την υποστήριξη των συναδέλφων μου στο διοικητικό συμβούλιο και των μετόχων, τότε δε νομίζω ότι θα μπορούσα με υπεύθυνο τρόπο απλά να παραιτηθώ».

    Νέος CEO

    Την Τρίτη, ο Andersen ανακοίνωσε ότι ο 55χρονος Kristian Tear, του οποίου η σταδιοδρομία περιλαμβάνει κορυφαία πόστα σε Logitech και BlackBerry, αντικατέστησε τον Henrik Clausen ως διευθύνων σύμβουλος της Bang & Olufsen. Οι μετοχές της εταιρείας ενισχύθηκαν αρχικά σχεδόν κατά 10% μετά την εξέλιξη αυτή, πριν κλείσουν την ημέρα περίπου 3,7% υψηλότερα. Ο πρόεδρος της εταιρείας κατέστησε σαφές ότι είναι δύσκολη δουλειά, δεδομένου ότι η Bang & Olufsen βρίσκεται υπό «συνεχή πίεση».

    «Η Bang & Olufsen ήταν πάντα μια πολύ δύσκολη υπόθεση», δήλωσε ο Andersen. «Κατά τα τελευταία 10 χρόνια υπήρξαν τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι – τέσσερις ή πέντε από δαύτους. Όλοι συνέβαλαν στην καθοδήγηση της Bang & Olufsen προς τη σωστή κατεύθυνση». Είπε επίσης ότι ο Clausen δεν απολύθηκε, αλλά ζήτησε να αποχωρήσει. Αυτή η λεπτομέρεια είναι ανησυχητική, σύμφωνα με τον Hansen της Nordnet.

    «Ο Andersen είπε ότι ήταν ο Clausen που ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του στην εταιρεία. Δεν πίστευα στα αυτιά μου», δήλωσε ο Hansen τηλεφωνικά. «Εάν το διοικητικό συμβούλιο δεν ενεργεί από μόνο του για να εξυπηρετήσει τους μετόχους, τότε το συμβούλιο έχει ξεπεράσει τα όρια».

    Ο Andersen υπογράμμισε επίσης το προσωπικό του ενδιαφέρον για την αναζωογόνηση της Bang & Olufsen, δεδομένης της ιδιότητάς του ως επενδυτή στην εταιρεία.

    «Εμπλέκομαι άμεσα σε αυτό», είπε. «Αυτό είναι ένα σημαντικό καθήκον. Έχω επίσης ένα οικονομικό κίνητρο, καθώς είμαι και μέτοχος στην εταιρεία».



    ΣΧΟΛΙΑ