• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο χειρότερος εχθρός της Airbnb ίσως είναι ο εαυτός της

    • Bloomberg


    Μόλις 2 χρόνια πριν, η Airbnb συμβιβαζόταν. Σε πολλές από τις μεγαλύτερες αγορές της, όπως το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και η Νέα Ορλεάνη, η εταιρία συμφώνησε να εφαρμόσει συγκεκριμένα όρια για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες μπορούν να νοικιάζουν τα σπίτια μόνο 60 μέρες τον χρόνο. Η Airbnb απέσυρε ακόμη και παλαιότερη δικαστική διαμάχη με την Νέα Υόρκη, αναφέροντας ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές της πόλης για να σταματήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που λειτουργούσαν παράνομα ξενοδοχεία.

    Οι μέρες αυτές τελείωσαν. Η Airbnb έχει πλέον τρία ανοιχτά δικαστικά μέτωπα στη Νέα Υόρκη. Κάποιοι από τις αρχές της πόλης αναφέρουν ότι η συνεργασία με την εταιρία γίνεται δυσκολότερη μέρα με την μέρα.

    «Έχει γίνει μια από τις πιο επιθετικές εταιρίες που έχω αντιμετωπίσει», αναφέρει στο Bloomberg η  Liz Krueger, γερουσιαστής της Νέας Υόρκης. Η Krueger, η οποία προώθησε ένα νομοσχέδιο το 2010 προκειμένου να περιορίσει τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση, τονίζει ότι η περιοχή της σφύζει από παράνομες μισθώσεις, που σημαίνει περισσότερα προβλήματα από τους τουρίστες και λιγότερα σπίτια για τους μόνιμους κατοίκους.

    Η Linda Rosenthal, μέλος της ολομέλειας της Βουλής στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι η Airbnb θα μηνύσει τη Νέα Υόρκη, ακόμα και αν δεν είναι πιθανόν να κερδίσει. «Έχουν βαθιές τσέπες, οπότε δεν τους νοιάζει», υπογραμμίζει.

    Είναι δύσκολο να πει κανείς αν η επιθετικότητα αυτή αποδίδει και αν η διαμάχη μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες του CEO Brian Chesk να προετοιμάσει την Airbnb για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το ερχόμενο έτος.

    Τα δύσκολα ξεκίνησαν τον Ιούλιο, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης πέρασε ένα νόμο που απαιτούσε από τις εταιρίες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης να δίνουν τα ονόματα και τις διευθύνσεις όλων των ιδιοκτητών των ακινήτων τους. Η Airbnb όμως δεν περιορίστηκε στο να κατηγορήσει το μέτρο ως παραβίαση της ιδιωτικότητας. Ο υπεύθυνος πολιτικής της εταιρίας, Chris Lehane, αποκάλεσε τα μέλη του συμβουλίου «γκρουμ» και έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση με τις δωρεές που έχουν λάβει τα μέλη από τη βιομηχανία των ξενοδοχείων.

    Η εταιρία κινδυνεύει να χάσει τη μισή δουλειά της στη Νέα Υόρκη, η οποία φέτος της απέδωσε 140 εκατ. δολάρια τζίρο από τις μισθώσεις.

    Η Airbnb ωστόσο αντιμετωπίζει αντιδράσεις και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Πόλεις όπως το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη και το Παρίσι ζήτησαν από την ΕΕ να επιβάλει ειδική νομοθεσία στις online πλατφόρμες φιλοξενίας. Ο Bradley Tusk, πρώην σύμβουλος της Uber και επενδυτής, αναφέρει πως η Airbnb έπρεπε να είχε ακολουθήσει το παράδειγμα της Uber και να ήταν πιο επιθετική από την αρχή.

    «Το κακό είναι ότι η Uber χάλασε τη φήμη της», λέει ο ίδιος, «αλλά το καλό είναι ότι οι υπηρεσίες μεταφοράς επιτρέπονται πλέον παντού».

    Ο ίδιος παραλείπει βέβαια να αναφέρει το γεγονός ότι σε πολλά μέρη στα οποία επιτρέπονται οι συγκεκριμένες υπηρεσίες μεταφοράς, η Uber έχει απαγορευτεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εντόπισαν κρυφή κάμερα σε Airbnb (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην αντεπίθεση με μηνύσεις Airbnb και HomeAway

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βήμα – βήμα πώς να δηλώσετε το ακίνητο AirBNB στην εφορία (video)



    ΣΧΟΛΙΑ