• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bill Gross: Η μοναδική ιστορία ενός αθλητή μεγάλων αποστάσεων στη ζωή και στην αγορά

    • Bloomberg
    Ο Bill Gross, συνιδρυτής της PIMCO

    Ο Bill Gross, συνιδρυτής της PIMCO


    Ο Bill Gross, ο οποίος βασίλευε εδώ και δεκαετίες ως «Βασιλιάς των Ομολόγων» στην Pacific Investment Management Co., αποσύρεται από την ενεργό δράση πάνω από τέσσερα χρόνια μετά τη μεταπήδησή του στην Janus Henderson Group Plc από τον κολοσσό του σταθερού εισοδήματος που συνίδρυσε.

    «Είχα μια υπέροχη βόλτα για πάνω από 40 χρόνια στην καριέρα μου – προσπαθώντας πάντοτε να βάλω τα συμφέροντα των πελατών πρώτα, εφευρίσκοντας και επανεφευρίσκοντας την ενεργή διαχείριση ομολόγων στην πορεία», ανέφερε ο Gross σε δήλωσή του τη Δευτέρα. «Τόσοι φίλοι και συνεργάτες στις δύο εταιρείες μου να ευχαριστήσω – τίποτα δεν είναι δυνατό χωρίς μια ομάδα που συνεργάζεται με ένα κοινό σκοπό».

    Ο Gross, 74 ετών, «έτρεχε» το Janus Henderson Global Unconstrained Bond Fund από τα τέλη του 2014, λίγο αφότου έφυγε ξαφνικά από την Pimco, εν μέσω μιας διοικητικής σύγκρουσης. Οι ετήσιες αποδόσεις του κάτω από 1% στην Janus απέτυχαν να ανταποκριθούν στο θρυλικό μακροπρόθεσμο ιστορικό του από την εποχή της Pimco.

    Οι ευθύνες για το ταμείο ομολόγων και τις συναφείς στρατηγικές θα αναληφθούν από την ομάδα της Janus που υποστήριζε τον Gross για τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τη δήλωση. Ο Nick Maroutsos, συν-επικεφαλής παγκόσμιων ομολόγων, θα γίνει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου του ταμείου από τις 15 Φεβρουαρίου.

    Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής χρημάτων ξεκίνησε το τελευταίο του κεφάλαιο με τυμπανοκρουσίες, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Janus, Dick Weil, να τον συγκρίνει με τον πρωταθλητή του αμερικάνικου φούτμπολ Peyton Manning, «αυτό το ταλέντο που αλλάζει το παιχνίδι». Ο Gross έβαλε 700 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία στο ταμείο, αλλά απέτυχε να προσελκύσει πολλά εξωτερικά χρήματα και η απόδοσή του σε σχέση με τους ανταγωνιστές χειροτέρευε κάθε χρόνο.

    Το fund Go Anywhere έχασε σχεδόν 4% το 2018, πυροδοτώντας μια ροή εξόδου επενδυτών που οδήγησαν τα περιουσιακά στοιχεία κάτω από το ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τα επίπεδα των 2,24 δισ. δολαρίων στις αρχές του έτους. Ο Gross, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2018 μείωσε τη συμμετοχή του στο fund, είχε αποδώσει τις απώλειες κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους εν μέρει σε ένα άστοχο στοίχημα ότι τα επιτόκια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και των γερμανικών ομολόγων θα συγκλίνουν, μία θέση από την οποία τελικά απομακρύνθηκε.

    Μικρότερο περιθώριο

    «Το είδος της χαμηλής απόδοσης που βλέπουμε είναι προκλητικό και απογοητευτικό γι ‘αυτόν περισσότερο από οποιονδήποτε από εμάς», δήλωσε ο Weil, του οποίου η εταιρεία εδρεύει πλέον στο Λονδίνο, σε συνέντευξη στο Bloomberg Television τον περασμένο Αύγουστο.

    Στη δήλωσή του τη Δευτέρα, ο Weil είπε: «Ο Bill είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές όλων των εποχών και ήταν τιμή μου να συνεργαστώ μαζί του. Θέλω να τον ευχαριστήσω προσωπικά για τις συνεισφορές του στην επιχείρηση».

    Όταν ο Gross εντάχθηκε στην Janus, ήξερε ότι ο χρόνος ήταν περιορισμένος για να αποδείξει ότι διατηρεί την κυριαρχία του στην αγορά.

    «Δεν θα έχω πέντε, δέκα, δεκαπέντε χρόνια περιθώριο όπως είχα στην Pimco για να το κάνω αυτό, αλλά σίγουρα για τα επόμενα δύο, τρία, τέσσερα χρόνια», δήλωνε ο Gross στο Bloomberg TV το 2015. «Είμαι πολύ ανταγωνιστικός και μου αρέσει να πετυχαίνω αριθμούς που είναι καλύτεροι από την αγορά και καλύτεροι από τον ανταγωνισμό».

    Η ξαφνική έξοδος του Gross από την Pimco, την οποία βοήθησε να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους διαχειριστές χρημάτων σταθερού εισοδήματος στον κόσμο, εξέπληξε πελάτες και συμβούλους. Στην Janus, λειτουργούσε ουσιαστικά μόνος του από το Newport Beach της Καλιφόρνια, με πολύ μικρότερο υποστηρικτικό επιτελείο. Ο μόνος συν-διευθυντής του, ο Kumar Palghat, έφυγε από το fund μετά από ένα χρόνο.

    Συνολική απόδοση

    Στην Pimco, ο Gross είχε πετύχει ένα από τα μεγαλύτερα κερδοφόρα σερί για διευθυντή χρημάτων. Το Ταμείο Συνολικής Απόδοσης της Pimco, το οποίο ίδρυσε το 1987, έγινε το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία του διογκώθηκαν στα σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια στην ακμή του 2013, δημιουργώντας ετήσιες αποδόσεις 7,8% από την αρχή μέχρι την τελευταία του μέρα.

    «Κανένας άλλος διαχειριστής δεν έβγαλε περισσότερα χρήματα για τον κόσμο από τον Bill Gross», δήλωσε η Morningstar Inc. τον Ιανουάριο του 2010, όταν τον ανακήρυξε διαχειριστή σταθερού εισοδήματος της δεκαετίας.

    Ο Gross, με καταγωγή από το Οχάιο, ήταν τζογαδόρος πριν γίνει επενδυτής. Έμαθε μόνος του να μετρά χαρτιά στο blackjack από το βιβλίο Beat the Dealer, αναρρώνοντας από αυτοκινητιστικό ατύχημα στη διάρκεια του κολεγίου. Μετά την αποφοίτησή του από το Duke University, μετέτρεψε 200 δολάρια σε 10.000 δολάρια σε τέσσερις μήνες στο Λας Βέγκας, συγκεντρώνοντας τα δίδακτρα για το MBA του στο UCLA.

    Καλλιτεχνικές φιλοδοξίες

    Έγινε σχεδόν κατά λάθος διαχειριστής ομολόγων, έχοντας πιάσει δουλειά στο τμήμα σταθερού εισοδήματος της Pacific Mutual Life Insurance Co. στο Λος Άντζελες το 1971, όπου του είχε ανατεθεί ένα νέο πρόγραμμα που διαπραγματευόταν ενεργά τα ομόλογα. Ήταν εκεί που ανέπτυξε τη συνολική στρατηγική απόδοσής του που παρήγαγε έσοδα τόσο από τα κουπόνια ομολόγων, όσο και από τις τιμές.

    Καθώς η φήμη του Gross εξαπλωνόταν, έγινε τόσο συχνός φιλοξενούμενος στην τηλεόραση, που η Pimco εγκατέστησε ένα στούντιο.

    «Οι περισσότεροι διαχειριστές χρημάτων θα επιλέξουν το χρήμα, οι περισσότεροι πολιτικοί την εξουσία», έγραψε σε ένα βιβλίο για επενδύσεις το 1997. «Ίσως μόνο ο καλλιτέχνης να επιλέξει τη φήμη σε βάρος των άλλων δύο. Υποθέτω ότι αυτό είναι που είμαι στην καρδιά – ένας φιλόδοξος καλλιτέχνης που τυχαίνει να πληρώνεται καλά για να κάνει κάτι».

    Η Pimco αναπτύχθηκε στη βάση των εμπνεύσεων του Gross, ένα κατόρθωμα στο οποίο βοήθησε μια ιστορική αγορά «ταύρων» ομολόγων που άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν τα επιτόκια ξεκίνησαν μια παρατεταμένη πτώση. Ειδικοί από τη Wall Street μέχρι την Ομοσπονδιακή Τράπεζα ακολούθησαν την εταιρεία για σημάδια στην αγορά.

    Εμμονή

    Ο Gross είχε εμμονή με την κίνηση. Πρώην αφοσιωμένος δρομέας μεγάλων αποστάσεων, έτρεξε κάποτε από το Σαν Φρανσίσκο στο Carmel της Καλιφόρνιας και νοσηλεύτηκε με νεφρική βλάβη.

    Τα περιουσιακά στοιχεία της Pimco αυξήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008, όταν το Ταμείο Συνολικών Αποδόσεων και άλλοι λογαριασμοί δημιούργησαν κέρδη ακόμα και όταν οι μετοχές υποχώρησαν.

    Αλλά λίγα χρόνια αργότερα, η απόδοσή του έπεσε. Το fund ήταν πίσω από τους ανταγωνιστές του το 2011 και ξανά το 2013, επιδεινώνοντας τις τριβές μεταξύ του Gross και συναδέλφων του. Στις αρχές του 2014, ο CEO και Co-CIO Mohamed El-Erian παραιτήθηκε.

    Ο Gross προσπάθησε να απομακρύνει τους διαχειριστές που υποψιαζόταν για απιστία, αναγκάζοντας στελέχη της μητρικής της Pimco, της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz SE, να παρέμβουν.

    Ο Gross τελικά εγκατέλειψε το πλοίο πριν τον πετάξουν στη θάλασσα. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, άφησε ένα χειρόγραφο σημείωμα που ανακοίνωνε την παραίτησή του στις 6:29 π.μ. ώρα Ειρηνικού – ένα λεπτό πριν ανοίξουν οι αγορές της Νέας Υόρκης.

    Οι επενδυτές απέσυραν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, λίγα από τα οποία ακολούθησαν τον Gross στη Janus Capital, όπως ήταν γνωστή η επιχείρηση πριν από τη συγχώνευση του 2017 με τον όμιλο Henderson.

    Ο Gross θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία και σκοπεύει να παραμείνει ενεργός σε φιλανθρωπικές προσπάθειες, σύμφωνα με τη δήλωση. Έχει κάνει φιλανθρωπικές δωρεές ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία 20 χρόνια.

    «Έφυγα, αφήνοντας αυτό το λιμάνι για έναν άλλο προορισμό με μεγάλες ελπίδες, ηλιόλουστους ουρανούς και ήρεμες θάλασσες», είπε ο Gross.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Βόμβα» στον τουριστικό κλάδο: «Κανόνι» για γνωστή αεροπορική εταιρεία-Ανέστειλε όλες τις πτήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Forthnet: Στις τράπεζες το 36%

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα σημαντική επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή



    ΣΧΟΛΙΑ