• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Δεν φαντάζεστε ποιο είναι το χόμπι του «βασιλιά των ομολόγων» Bill Gross. Και αξίζει εκατομμύρια!

    • Bloomberg
    Ο Bill Gross, συνιδρυτής της PIMCO

    Ο Bill Gross, συνιδρυτής της PIMCO


    Ο Bill Gross έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο σαν «βασιλιάς των ομολόγων». Πλέον «ελέγχει» και μία άλλη αγορά: εκείνη της συλλογής γραμματοσήμων. Η αξίας 42 εκατ. δολαρίων συλλογή από αμερικανικά γραμματόσημα του Bill Gross περιλαμβάνει τόσο πολλά γραμματόσημα, που, όταν το πρώτο κομμάτι της βγει σε πλειστηριασμό τον Σεπτέμβριο, οι «αναταράξεις» θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο του φιλοτελισμού.

    «Δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε καμία άλλη ιδιωτική συλλογή αμερικανικών γραμματοσήμων σαν αυτήν που έχει συγκεντρώσει ο Bill Gross», λέει η Cheryl Ganz, επιμελήτρια του Smithsonian National Postal Museum στην Ουάσιγκτον, το οποίο, σημειωτέον, έχει πάρει πάνω από 10 εκατ. δολάρια από την οικογένεια του Bill Gross για την κατασκευή της πτέρυγας William H. Gross Stamp Gallery, της μεγαλύτερης έκθεσης γραμματοσήμων στον κόσμο.

    «Κυνηγούσε τα καλύτερα των καλυτέρων σε κάθε περίπτωση», προσθέτει.

    Η συλλογή γραμματοσήμων ως χόμπι δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλής όσο ήταν κάποτε. Και ένας από τους λόγους είναι ότι τα περισσότερα σπάνια γραμματόσημα βρίσκονται σε μουσεία ή σε μεγάλες ιδιωτικές συλλογές, ιδίως στην περίπτωση των αμερικανικών γραμματοσήμων. Όμως, ο Gross έχει συγκεντρώσει τόσο πολλά εξαιρετικά γραμματόσημα που, ουσιαστικά, δεν έχει αφήσει τίποτα στην αγορά.

    Τα γραμματόσημα του Bill Gross θα βγουν σε πλειστηριασμό από την Robert A. Siegel Auction Galleries Inc. στη Νέα Υόρκη. Όλα τα έσοδα από τις δημοπρασίες θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, σύμφωνα με τον Gross.

    Ο 73χρονος Bill Gross, διαχειριστής χαρτοφυλακίων ομολόγων στην Janus Henderson Group Plc, έχει δημιουργήσει και πουλήσει διάφορες συλλογές γραμματοσήμων, από τότε που άρχισε να ασχολείται με το συγκεκριμένο χόμπι, το 1992. Μάλιστα, κατά καιρούς, με τα έσοδα που έχει αποκομίσει από πωλήσεις γραμματοσήμων έχει δώσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς 27 εκατ. δολάρια.

    Η αξία της συλλογής του εκτιμάται στα 42,2 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που συντάχθηκαν τον Οκτώβριο στο πλαίσιο της διαδικασίας διαζυγίου με την (πρώην) σύζυγό του Sue Gross. Μετά το διαζύγιο και τη μοιρασιά της περιουσίας τους, η οποία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, ακίνητα και έργα τέχνης, η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται πλέον στα 1,6 δισ. δολάρια.

    Ο Gross απέκτησε την τεράστια περιουσία του ως συνιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της Pacific Investment Management, όπου πρωτοστάτησε στη χάραξη στρατηγικών για την αγορά ομολόγων. Όταν έφυγε από την εταιρεία, το 2014, πέρασε στην Janus, όπου διαχειρίζεται το ύψους 2,2 δισ. δολαρίων Janus Henderson Global Unconstrained Bond Fund.



    ΣΧΟΛΙΑ