• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Νορβηγία: Σε απεργία τη Δευτέρα τα συνδικάτα μετά την αποτυχία συμφωνίας για τα μισθολογικά

    • NewsRoom
    Εργαζόμενοι στη Νορβηγία

    Πηγή: Bloomberg


    Σε απεργία κατεβαίνουν τη Δευτέρα περίπου 23.000 μέλη των εργατικών συνδικάτων σε διάφορες βιομηχανίες στη Νορβηγία, καθώς δεν έγινε εφικτή μια μισθολογική συμφωνία με τους εργοδότες στην πλούσια σε ενέργεια σκανδιναβική χώρα.

    Οι συνομιλίες υπό την καθοδήγηση ενός διαμεσολαβητή που διορίστηκε από την κυβέρνηση δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τους μισθούς περίπου 185.000 εργαζομένων, δήλωσε η Νορβηγική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (LO). Η Συνομοσπονδία είχε ζητήσει αύξηση των προσαρμοσμένων με τον πληθωρισμό μισθών, μετά την πτώση 0,3% πέρυσι, έπειτα από συνεχόμενες χρονιές αυξήσεων από το 2017.

    Η απεργία πρόκειται να επηρεάσει τους προμηθευτές της βιομηχανίας πετρελαίου όπως η Aker Solutions ASA, ενώ η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στον μεγαλύτερο εξαγωγέα ορυκτών καυσίμων της δυτικής Ευρώπης θα είναι μειωμένη, σύμφωνα με λίστα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα από την LO. Θα επηρεάσει επίσης τις κατασκευές και τη συντήρηση των δρόμων, τους ηλεκτρολόγους και τους εμπόρους αυτοκινήτων, καθώς και τους ζαχαροπλάστες και τους ζυθοποιούς.

    Η δράση έρχεται καθώς η Νορβηγία αγωνίζεται να μειώσει τον πληθωρισμό που παραμένει κοντά σε υψηλό τριών δεκαετιών, στο 6,5%, με την ανεργία να κυμαίνεται κοντά στα χαμηλά πολλών ετών και την οικονομία να είναι έτοιμη να ξεπεράσει τις υπόλοιπες Σκανδιναβικές χώρες, παρακάμπτοντας την ύφεση.

    Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε την πρόβλεψή της για την αύξηση των ονομαστικών μισθών το 2023 στο 5,1%, στον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών.

    Άλλοι 1.300 εργαζόμενοι που εκπροσωπούνται από τη Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Συνδικάτων θα απεργήσουν επίσης, εάν επιβεβαιώσουν μια αναφορά από το συνδικαλιστικό FriFagbevegelse ότι δεν μπόρεσαν επίσης να καταλήξουν σε συμφωνία. Έτσι, στην απεργία από την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να συμμετέχουν 38.500 μέλη.

    Διαβάστε επίσης

    Νετανιάχου: Οι ΗΠΑ παραμένουν ο καλύτερος σύμμαχος του Ισραήλ

    Τσεχία: Αντικυβερνητική διαδήλωση στην Πράγα με αφορμή τον υψηλό πληθωρισμό και το κόστος της ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ