• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μπορεί η Mercedes με την βοήθεια του Mr Geely να κερδίσει την BMW;

    • Bloomberg
    Mercedes


    Και τώρα το ερώτημα είναι. Μπορεί Ο δισεκατομμυριούχος Li Shufu, ιδρυτής της Geely, να βοηθήσει την Mercedes να ξεπεράσει την BMW; Ο Li Shufu εξαγόρασε πακέτο μετοχών αξίας 9 δισ. δολαρίων από την Daimler πραγματοποιώντας με αυτό τον τρόπο τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην αυτοκινητοβιομηχανία από κινεζική επιχείρηση. Ο Li απέκτησε το 9,7% της επιχείρησης μέσω του ομίλου Geely και έτσι ο όμιλος καθίσταται ο μεγαλύτερος επενδυτής της μητρικής της Mercedes-Benz. Πρόκειται για την επισφράγιση μιας συμφωνίας η οποία προέκυψε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο εταιρειών, η οποία θα ανοίξει το δρόμο στην Greely προς την ευρωπαϊκή premium αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η κινεζική εταιρεία κατέχει ήδη την Volvo, της οποίας η ανανεωμένη σειρά οχημάτων την έχουν καταστήσει μια δημοφιλή εναλλακτική λύση έναντι των γερμανικών πολυτελών οχημάτων.

    Όπως σημειώνει ο αναλυτής Frank Biller, αυτή η κίνηση ανοίγει έναν ακόμη δρόμο στην Daimler προς την κινεζική αγορά ενώ θα βοηθήσει τον όμιλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας για τα ηλεκτρικά οχήματα. Η Greely χρηματοδότησε την επένδυση μέσω ενός συνδυασμού χρέους, μετοχών και χρηματοδοτικών εργαλείων και δεν χρησιμοποίησε εγχώρια χρηματοδότηση από την Κίνα, ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής, Li Donghui. Όπως επεσήμανε, το πραγματικό κόστος για τη μετοχή είναι χαμηλότερο από εκείνο που αξιολογεί η αγορά. Στην ανακοίνωσή της, η Geely ανέφερε ότι ο Li έχει μια μακροχρόνια δέσμευση με τη μετοχή της Daimler και για την ώρα ούτε η κινεζική εταιρεία ούτε άλλη επιχείρηση από τον όμιλο Zheijang Geely Holding Group σκοπεύει να αποκτήσει επιπλέον μετοχές.

    Η πρωτιά 

    Σύμφωνα με τον Joerg Howe, εκπρόσωπο της Daimler, η εταιρεία καλωσορίζει άλλη μια μεγάλη επένδυση, η οποία αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης. Η γερμανική εταιρεία διεκδικεί την πρωτιά από την BMW προχωρώντας σε διεύρυνση της γκάμας της όσον αφορά στις σπορ εκδόσεις και στα τζιπ.

    «Ο Li Shufu είναι ένας Κινέζος επιχειρηματίας, αυτό το γνωρίζει καλά η Daimler και έχει μεγάλες προσδοκίες για τη μελλοντική ανάπτυξη δεδομένων των ικανοτήτων του», σημειώνει ο Howe και προσθέτει ότι «η Daimler έχει ήδη μια ισχυρή βάση στην Κίνα. Έχουμε έναν πολύ ισχυρό συνεργάτη με την υπάρχουσα συνεργασία που έχουμε με την BAIC Motor».

    Οι κινεζικές επιχειρήσεις είναι πολύ δραστήριες όσον αφορά στην εξαγορά μεριδίου γερμανικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια. Ο όμιλος HNA, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της αεροπλοΐας και των ξενοδοχείων κατέχει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Deutsche Bank.

    Η Γερμανία είναι ενήμερη για την επένδυση και δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος να επέμβει με την χρήση ρυθμίσεων που να αφορούν στις άμεσες ξένες επενδύσεις και τον ανταγωνισμό. Μέχρι τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Daimler ήταν το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κουβέιτ, με το 6,8% των μετοχών.



    ΣΧΟΛΙΑ