• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μήνας “αποκάλυψης” αναμένεται να είναι ο Απρίλιος για πετρέλαιο

    • Bloomberg

    Jeffrey Currie, αναλυτής Goldman Sachs


    Το πετρέλαιο εισέρχεται σε μια περίοδο απαράμιλλης πτώσης της ζήτησης αυτόν τον μήνα, που εκτιμάται ότι θα αλλάξει το συγκεκριμένο κλάδο για τα επόμενα χρόνια.

    Η καθημερινή κατανάλωση θα μειωθεί κατά 15 εκατομμύρια έως 22 εκατομμύρια βαρέλια τον Απρίλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις μερικών από τους σημαντικότερους αναλυτές του κλάδου ενέργειας παγκοσμίως. Η συντριβή έχει ήδη οδηγήσει τα διυλιστήρια στη μείωση της επεξεργασίας, τα γεωτρύπανα σταμάτησαν τις εργασίες και η αποθήκευση πετρελαίου σε τάνκερ αυξάνεται ανά τον κόσμο.

    “Αυτό θα είναι πιθανώς μία αλλαγή των όρων του παιχνιδιού για τη βιομηχανία”, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. συμπεριλαμβανομένων των Jeffrey Currie και Damien Courvalin σε σημείωμα τους στις 30 Μαρτίου.

    Η βουτιά της ζήτησης επιδεινώνεται από τους πρώην συμμάχους του ΟΠΕΚ, Σαουδική Αραβία και Ρωσία που αντλούν όσο το δυνατόν περισσότερο αργό μπορούν, έχοντας επιδοθεί σε έναν αγώνα απόσπασης μεριδίων αγοράς, προσθέτοντας έτσι περισσότερη πίεση στη ναυτιλία, τα τάνκερ και τους αγωγούς. Η Goldman προβλέπει ότι περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως θα οδηγούνται σε αποθήκευση τον Απρίλιο, ενώ η  IHS Markit αναμένει ότι στα μέσα της χρονιάς δεν θα υπάρχει πλέον χώρος για αποθήκευση.

    Supply glut leads to crash in prompt prices, incentivizing storage

     

    Ο Απρίλιος εκτιμάται επίσης ότι θα είναι ο χειρότερος μήνας για την ζήτηση καυσίμων παγκοσμίως, ενώ η εταιρεία συμβούλων της βιομηχανίας FGE, προβλέπει ότι η κατανάλωση βενζίνης στην Αμερική θα μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Energy Aspects Ltd. αναμένει ότι ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς του Brent μπορεί να μειωθεί σχεδόν στα 10 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο που έχει να υποχωρήσει για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

    Η συντριβή του Απριλίου προϊδεάζει για ένα δυσοίωνο δεύτερο τρίμηνο για την αγορά, οδηγώντας ενδεχομένως ορισμένους παραγωγούς σε πτώχευση και προκαλώντας αποσταθεροποίηση στις κυβερνήσεις σε πολλές χώρες του ΟΠΕΚ. Ενώ η κρίση θα αναγκάσει την ενεργειακή βιομηχανία να επιτύχει τελικά την αναδιάρθρωση που χρειάζεται τόσο πολύ, σύμφωνα με την Goldman, η πίεση για απομάκρυνση του άνθρακα μπορεί να εμποδίσει την ανάκαμψη  όταν η ζήτηση επιστρέψει.



    ΣΧΟΛΙΑ