• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Mark Mobius: Κάθε χαρτοφυλάκιο πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 10% χρυσό

    • Bloomberg
    Mark Mobius: Επενδύστε σε χρυσό το 10% του χαρτοφυλακίου σας

    Mark Mobius


    Ο βετεράνος επενδυτής, Mark Mobius, υποστηρίζει ότι ο χρυσός θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και ενδεχομένως να φτάσει στα 1.500 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς τα επιτόκια βαίνουν πτωτικά, οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τις αγορές, η αβεβαιότητα γύρω από τους γεωπολιτικούς κινδύνους συνεχίζεται και τα κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να προβληματίζουν.

    “Αγαπώ το χρυσό”, δήλωσε ο Mobius, ο οποίος ίδρυσε την Mobius Capital Partners LLP πέρυσι μετά από τρεις δεκαετίες θητείας  στη Franklin Templeton Investments, σε συνέντευξή του στη Σιγκαπούρη, προσθέτοντας ότι το πολύτιμο νόμισμα πρέπει πάντα να αποτελεί μέρος ενός χαρτοφυλακίου, με ποσοστό τουλάχιστον 10%. “Καθώς τα επιτόκια  μειώνονται, πού θα κατευθυνθείτε;”

    Ο χρυσός σημείωσε άνοδο το 2019, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο εξαετίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, προοπτικές για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη και συνέχιση των εμπορικών εντάσεων. Η ανοδική κίνηση δυνάμωσε καθώς οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της Ρωσίας και της Κίνας, αυξάνουν τις αγορές. Παράλληλα η επιστροφή των κρυπτονομισμάτων στο προσκήνιο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης από τους επενδυτές για το παλαιότερο επενδυτικό καταφύγιο, σύμφωνα με τον Mobius.

    mark mobius
    Mark Mobius, πρώην fund manager της Franklin Templeton Investments

    “Τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά, ιδιαίτερα τώρα στην Ευρώπη”, ανέφερε. “Ποιο είναι το νόημα της διακράτησης του ευρώ όταν παίρνετε ένα αρνητικό επιτόκιο; Μπορείτε να επενδύσετε σε χρυσό, επειδή ο χρυσός είναι ένα πολύ καλύτερο νόμισμα.”

    Η spot τιμή του χρυσού, ο οποίος βρέθηκε στις 25 Ιουνίου στα 1.439,21 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, διαπραγματεύεται σήμερα στα 1.413,50 δολάρια. Σημειώνει άνοδο 10% φέτος μετά την πρόθεση που εξεδήλωσε η Fed να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. Κατέγραψε υψηλότερη τιμή στα 1.500 δολ. ανά ουγγιά τον Απρίλιο 2013.

    Ο Mobius δεν είναι ο μοναδικός, υψηλού προφίλ, οπαδός του χρυσού, εν μέσω ανόδου της τιμής του.

    Ο δισεκατομμυριούχος trader Paul Tudor Jones έχει κατατάξει το πολύτιμο μέταλλο ως την κορυφαία του επιλογή για τους επόμενους 12 έως 24 μήνες, υποστηρίζοντας ότι η τιμή του μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1.700 δολάρια από τη στιγμή που διέσπασε τα 1.400 δολάρια.

    Επίσης, η BlackRock Inc. δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει η τιμή του χρυσού να ολοκληρώσει τη χρονιά σε υψηλότερα επίπεδα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ